Harry Potter -kirjailija J.K Rowling kritisoi Daniel Radcliffea

Tämän aiheen tiimoilta lentelee kipinöitä.

13.4.2024 16:30

Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling on saanut jo pitkään kritiikkiä transsukupuolisten oikeuksien puolestapuhujilta. Rowlingia on väitetty ainakin transfobiseksi. Kiistely sai vastikään uutta virtaa, kun Rowling nosti transsukupuolisuuteen liittyvät hoidot esille X:ssä.

Deadlinen mukaan Britannian kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n teettämä raportti kertoo, kuinka sukupuolidysforiasta kärsiviä lapsia kohdellaan terveydenhuollossa. Raportissa kerrotaan, ettei nuorten transsukupuolisten ihmisten hoidon pitkäaikaisista sivuvaikutuksista ole riittävästi tietoa.

Raportti herätti Rowlingin kirjoittamaan sarjan viestejä sosiaalisen median palvelu X:ään. Rowling kirjoitti viesteissä muun muassa, että ”lapsia vahingoitetaan” ja että ”tuhannet ovat tästä vastuussa – lääkäreistä julkkiksiin ja mediaan”.

Eräs palvelun käyttäjä vastasi Rowlingille, viitaten ainakin epäsuoraan kritiikkiin, jota Rowling on saanut aiemmin Daniel Radcliffeltä ja Emma Watsonilta.

– Odotan, että Dan ja Emma pyytävät sinulta julkisesti anteeksi… uskoen, että annat heille anteeksi.

– Pelkäänpä, etten anna. Naisten kovalla työllä ansaittuja oikeuksia nakertavaa liikettä syleilevät julkkikset, jotka käyttävät vaikutusvaltaansa hurratakseen alaikäisten sukupuolenvaihdoksia, voivat säästää anteeksipyyntönsä traumatisoituneille ihmisille, jotka ovat vaihtaneet sukupuolensa ja katuneet, Rowling kirjoitti.

Radcliffe vastasi Rowlingin twiitteihin Trevor Project -verkkosivulla vuonna 2020 seuraavasti:

”Transsukupuoliset naiset ovat naisia. Kaikki päinvastaiset lausunnot pyyhkivät pois transsukupuolisten ihmisten identiteetin ja ihmisarvon ja ovat vastoin kaikkia neuvoja, joita antavat terveydenhuollon ammattijärjestöt, joilla on paljon enemmän asiantuntemusta tästä aiheesta kuin minulla tai Jo:lla.

The Trevor Projectin mukaan 78 prosenttia transsukupuolisista ja ei-binäärisistä nuorista kertoi joutuneensa sukupuoli-identiteettinsä vuoksi syrjinnän kohteeksi. On selvää, että meidän on tehtävä enemmän tukeaksemme transsukupuolisia ja ei-binäärisiä ihmisiä, emme mitätöi heidän identiteettiään emmekä aiheuta lisää haittaa.”

Lue myös: J.K. Rowling ”odottaa innolla tulevansa pidätetyksi” – vastustaa uutta vihalakia – Episodi.fi

Lähde: Deadline

Lisää luettavaa