Heitä jäämme kaipaamaan – Nämä 37 elokuvatähteä kuolivat vuonna 2023

Olemme menettäneet vuoden 2023 aikana monia näyttelijöitä ja ohjaajia.

28.11.2023 16:23

Vuonna 2023 keskuudestamme on poistunut monia upeita tähtiä kuuluisista Oscar-voittajista arvostettuihin luonnenäyttelijöihin.

Menetimme vuonna 2023 myös maineikkaita ohjaajia ja käsikirjoittajia, jotka antoivat meille klassikoita, kuten Manaaja, Yksi lensi yli käenpesän ja Tulivaunut.

Alan Arkin (89 vuotta)

Veteraani tuli tunnetuksi komediallisista rooleista, mutta lopulta, lähes 50-vuotisen uran jälkeen, hän sai ansaitun Oscarin roolistaan elokuvassa Little Miss Sunshine. Hän voitti uransa aikana lukuisia palkintoja näyttämöllä, elokuvissa ja televisiossa. Hän menehtyi kotonaan Kaliforniassa 29. kesäkuuta sydänvaivoihin.

Harry Belafonte (96 vuotta)

Legenda, joka tunnetaan urastaan paitsi musiikissa ja elokuvissa myös ihmisoikeusaktivistina. Banaaninlastaajan laulu -jättihitin lisäksi hän näytteli muun muassa elokuvissa Bobby ja BlacKkKlansman. Kuoli sydämen vajaatoimintaan kotonaan New Yorkissa 25. huhtikuuta.

Jane Birkin (76 vuotta)

Brittiläis-ranskalainen näyttelijä, laulaja ja ohjaaja tunnetaan ehkä parhaiten kappaleesta Je t’aime….. moi non plus. Hänellä oli kuitenkin myös pitkä elokuvaura, lähinnä ranskalaisessa elokuvassa, mutta myös elokuvissa Blow-up – erään suudelman jälkeen ja Kuolema Niilillä. Hänet löydettiin kuolleena kotoaan Pariisista 16. heinäkuuta.

Angus Cloud (25 vuotta)

Irlantilaissyntyinen näyttelijä oli nouseva tähti, joka oli juuri tehnyt läpimurtonsa huumekauppiaana televisiosarjassa Euphoria ja aloittanut elokuvauran. Isänsä kuoleman jälkeen hän kuoli yliannostukseen perheensä kotona Kaliforniassa 31. heinäkuuta.

Melinda Dillon (83 vuotta)

Näyttelijä tunnetaan etenkin Oscar-ehdokkuuden saaneesta roolistaan elokuvasta Kolmannen asteen yhteys, jossa hän esitti avaruusolentojen sieppaaman lapsen äitiä. Näytteli myös elokuvissa A Christmas Story ja Magnolia. Menehtyi 9. tammikuuta.

Evan Ellingson (35 vuotta)

Entinen lapsinäyttelijä, joka monen muun tavoin päätyi väärille teille. Useiden tv-roolien jälkeen hänet valittiin David Caruson pojan rooliin CSI: Miami -sarjaan. Veljensä kuoleman jälkeen hän alkoi käyttää huumeita ja kuoli todennäköiseen yliannostukseen 5. marraskuuta.

William Friedkin.

William Friedkin (87 vuotta)

Ohjaaja, joka antoi meille elokuvaklassikot Kovaotteiset miehet ja Manaaja. Sen jälkeen hänen uransa oli ylä- ja alamäkeä, mutta hänen viimeinen elokuvansa, The Caine Mutiny Court-Martial, julkaistiin kriitikoiden ylistämänä kaksi kuukautta hänen kuolemansa jälkeen 7. elokuuta. Hän kuoli sydämen vajaatoimintaan ja keuhkokuumeeseen kotonaan Los Angelesissa.

Frederic Forrest (86 vuotta)

Sivuosien veteraaninäyttelijä, joka näytteli useissa Francis Ford Coppolan elokuvissa, kuten Keskustelu ja Ilmestyskirja. Nyt. Oscar-ehdokkaana roolistaan Bette Midlerin vastanäyttelijänä elokuvassa The Rose. Kuoli kotonaan Kaliforniassa 23. kesäkuuta.

Michael Gambon (82 vuotta)

Irlantilais-brittiläinen veteraaninäyttelijä, joka tuli tunnetuksi pääroolistaan 1980-luvun televisiosarjassa Laulava salapoliisi. Otti myöhemmin vastaan Dumbledoren roolin Harry Potter -elokuvissa Richard Harrisin kuoltua. Kuoli Englannissa 27. syyskuuta keuhkokuumeeseen vaimo ja poika vierellään.

Bo Goldman (90 vuotta)

Suurelle yleisölle tuntematon mutta sitäkin merkittävämpi käsikirjoittaja, joka oli Oscar-ehdokkaana klassikoista Yksi lensi yli käenpesän ja Puhtaana käteen. Kirjoitti myös elokuvat The Rose, Naisen tuoksu ja Meet Joe Black. Kuoli 25. heinäkuuta.

Hugh Hudson (86 vuotta)

Brittiläinen ohjaaja, joka teki Oscar-palkitun Tulivaunut-elokuvan, joka on nimetty yhdeksi kaikkien aikojen parhaista brittielokuvista. Ohjasi myös elokuvat Greystoke: Legenda Tarzanista, apinain kuninkaasta ja Vapauden voitto, jossa näytteli Al Pacino. Kuoli Charing Crossin sairaalassa Lontoossa 10. helmikuuta.

Glenda Jackson (87 vuotta)

Brittinäyttelijä voitti Oscarit rooleistaan elokuvissa Women in Love ja Samppanjaa ja syrjähyppyjä. Siirtyi vanhoilla päivillään politiikkaan ja oli työväenpuolueen kansanedustaja vuosina 1992–2015. Kuoli Lontoossa sairauden jälkeen 15. kesäkuuta.

Ron Cephas Jones (66 vuotta)

Sivurooleistaan tuttu näyttelijä teki pienen läpimurron Mr. Robotin ja Luke Cagen kaltaisissa tv-sarjoissa ja näytteli Sterling K. Brownin biologisen isän roolissa This is Us -sarjassa, josta hän voitti Emmyn. Menehtyi sairauden jälkeen 19. elokuuta.

Ilkka Järvi-Laturi (61 vuotta)

Elokuvaohjaaja tunnetaan elokuvista Kotia päin, Tallinnan pimeys ja Historiaa tehdään öisin. Hänen elokuvansa saivat runsaasti kansainvälistä huomiota. Kuoli pitkän sairauden jälkeen Padasjoella 5. maaliskuuta.

Ahti Kuoppala.

Ahti Kuoppala (92 vuotta)

Näyttelijä kuoli 14. helmikuuta kotikaupungissaan Jyväskylässä. Hänet tunnettiin ennen kaikkea vuoden 1975 tv-elokuvasta Simpauttaja, joka perustuu Heikki Turusen romaaniin. Sekä kirja että elokuva olivat huippusuosittuja 1970-luvulla, ja monet hänen repliikkinsä sekä etenkin hojo hojo -tervehdys ovat syöpyneet suomalaisten tajuntaan.

Pekka Laiho (80 vuotta)
Monista elokuvista ja televisiosarjoista sekä teatterin lavalta tuttu näyttelijä kuoli 27. heinäkuuta Hyvinkäällä. Voitti miessivuosan Jussin Menestyksen mausta vuonna 1983. Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti (1980) -elokuvan rooli toi hänelle Jussi-kunniakirjan.

Piper Laurie.

Piper Laurie (91 vuotta)

Veteraaninäyttelijä, joka irrottautui 1950-luvulla viattomien tyttöjen rooleista ja sai Oscar-ehdokkuudet Paul Newmanin tyttöystävänä elokuvassa Suurkaupungin hait ja nimihenkilön äitinä elokuvassa Carrie. Kolmas Oscar-ehdokkuus tuli elokuvasta Sanaton rakkaus. Hän voitti Golden Globen roolistaan tv-sarjassa Twin Peaks. Kuoli kotonaan Los Angelesissa 14. lokakuuta sairauden jälkeen.

Michael Lerner (81 vuotta)

Yksi Hollywoodin tunnetuimmista luonnenäyttelijöistä, joka esiintyi elokuvissa Postimies soittaa aina kahdesti, Godzilla, Elf ja X-Men: Days of Future Past. Oscar-ehdokkaana roolistaan elokuvapomona Coenin veljesten elokuvassa Barton Fink. Kuoli sairaalassa Kaliforniassa 8. huhtikuuta.

Gina Lollobrigida.

Gina Lollobrigida (95 vuotta)

Italialainen näyttelijä ja entinen malli, joka vakiinnutti asemansa seksisymbolina 1950-luvulla, jolloin hän sai lempinimen La Lollo. Toiminut myöhemmin kuvajournalistina. Teki muun muassa kuuluisan haastattelun Fidel Castrosta. Kuoli roomalaisessa klinikassa 16. tammikuuta.

David McCallum (90 vuotta)

Skotlantilaissyntyinen veteraani, jonka ura kesti yli 70 vuotta. Tunnetaan päärooleista televisiosarjoissa Napoleon Solo ja Näkymätön mies sekä rikostutkijana sarjoissa JAG ja NCIS. Kuoli newyorkilaisessa sairaalassa 25. syyskuuta luonnollisista syistä, kuusi päivää 90-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen.

Richard Moll (80 vuotta)

Veteraaninäyttelijä, joka esiintyi lukemattomissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Tunnetaan lähinnä komediasarjasta Night Court, mutta hän on esiintynyt myös elokuvissa kuten Naapurissa kummittelee, Isäni on Turbomies ja Scary Movie 2. Hän oli myös Kaksinaaman ääni Batman-animaatioissa. Kuoli kotonaan Kaliforniassa 26. lokakuuta.

Barry Newman.

Barry Newman (92 vuotta)

Veteraaninäyttelijä, joka tunnetaan parhaiten rooleistaan ratin takana kulttielokuvassa Nasta laudassa ja nimikkojuristina tv-sarjassa Petrocelli, josta hän sai Emmy- ja Golden Globe -ehdokkuudet. Kuoli Columbian yliopiston Irving Medical Centerissä 11. toukokuuta.

Fredrik Ohlsson (92 vuotta)

Näyttelijä, joka tunnetaan Tommyn ja Annikan isänä Peppi Pitkätossu -elokuvissa ja -sarjassa. Teki myös pitkän uran näyttämöllä ja elokuvissa. Kuoli Tukholmassa 18. marraskuuta.

Matthew Perry (54 vuotta)

Frendien Chandlerilla oli pitkä ura elokuvissa ja erityisesti televisiossa, mutta hän kamppaili myös riippuvuuden kanssa, jota hän kuvaili omaelämäkerrallisessa kirjassaan Frendit, rakkaudet ja iso kamala asia. Löydettiin kuolleena porealtaasta 28. lokakuuta.

Lance Reddick (60 vuotta)

Näyttelijä, joka teki läpimurtonsa poliisi Cedric Danielsin roolilla tv-sarjassa Langalla. Muistettavia rooleja myös sarjoissa Kylmä rinki, Kova laki: Erikoisyksikkö, Fringe, Bosch sekä John Wick -elokuvissa. Menehtyi kotonaan Los Angelesissa sydänsairauteen 17. maaliskuuta.

Paul Reubens (70 vuotta)

Koomikko ja näyttelijä, joka tunnetaan erityisesti tv- ja elokuvahahmo Pee-wee Hermanina. Näytteli myös tv-sarjassa Buffy, vampyyrintappaja sekä elokuvissa Batman – paluu, Matilda ja Blow. Kuoli keuhkosyövän ja leukemian aiheuttamaan hengitysvajaukseen Los Angelesissa 30. heinäkuuta.

Richard Roundtree (81 vuotta)

Näyttelijä, joka raivasi tietä monille afroamerikkalaisille näyttelijöille Hollywoodissa näyttelemällä nimiroolin blaxploitaatioelokuvassa Shaft ja sen kahdessa jatko-osassa. Kuoli haimasyöpään kotonaan Los Angelesissa 24. lokakuuta.

Julian Sands (65 vuotta)

Brittinäyttelijä, joka teki läpimurtonsa elokuvalla Hotelli Firenzessä ja esiintyi muun muassa elokuvissa Spider-Man, Oceans Thirteen, The Girl with the Dragon Tattoo ja tv-sarjassa 24. Katosi patikoidessaan ja kiipeillessään vuoristoalueella Etelä-Kaliforniassa. Hänen jäännöksensä löydettiin 24. kesäkuuta.

Tom Sizemore (61 vuotta)

Sivuosanäyttelijä, joka tunnetaan muun muassa elokuvista Syntynyt 4. heinäkuuta, True Romance, Natural Born Killers, Heat, Pelastakaa sotamies Ryan, Pearl Harbor, Black Hawk Down sekä tv-sarjan Twin Peaks rebootista. Joutui sairaalaan aivovamman jälkeen ja kuoli 3. maaliskuuta.

Stella Stevens.

Stella Stevens (84 vuotta)

Näyttelijä ja entinen malli, joka teki läpimurtonsa vuonna 1960, kun hän voitti uuden tulokkaan Golden Globen. Näytteli Elvis Presleyn kanssa elokuvassa Girls! Girls! Girls! ja Jerry Lewisin kanssa elokuvassa Tohtori Jerry ja Mr. Hyde. Menehtyi Alzheimerin tautiin Los Angelesissa 17. helmikuuta.

Ray Stevenson (58 vuotta)

Brittinäyttelijä, joka tuli tunnetuksi elokuvasta Kuningas Arthur ja tv-sarjasta Rooma. Näytteli myöhemmin muun muassa elokuvissa Punisher: War Zone ja Thor. Hänet tunnetaan myös Jalmari Helanderin elokuvasta Big Game. Kuoli elokuvan kuvauksissa Italiassa 21. toukokuuta neljä päivää ennen 59-vuotissyntymäpäiväänsä.

Tapio Suominen (76 vuotta)
Muun muassa elokuvien Täältä tullaan elämä! (1980) ja Mosku – lajinsa viimeinen (2003) ohjaaja kuoli 17. elokuuta Kuusamossa lyhyen sairauden päätteeksi.

Raquel Welch.

Raquel Welch (82 vuotta)

Näyttelijä, joka aloitti teini-ikäisenä kauneuskuningattarena ennen kuin hänestä tuli maailmantähti ja seksisymboli, ei vähiten kulttielokuvan Miljoona vuotta eKr. ansiosta. Voitti Golden Globen roolistaan elokuvassa Muskettisoturien seikkailut. Kuoli kotonaan Los Angelesissa 15. helmikuuta.

Cindy Williams (75 vuotta)

Näyttelijätär, joka tunnetaan Laverne & Shirley -komediasarjan nimihenkilönä ja Ron Howardin tyttöystävänä klassikkoelokuvassa Svengijengi ’62. Teki myös useita rooleja näyttämöllä muun muassa Grease-musikaalissa. Kuoli Los Angelesissa 25. tammikuuta.

Treat Williams (71 vuotta)

Näyttelijä aloitti uransa Broadwaylla Grease-musikaalin pääroolissa ennen läpimurtoaan elokuvassa Hair. Sittemmin hän näytteli muun muassa elokuvissa Vallan terällä ja Suuri gangsterisota. Kuoli moottoripyöräonnettomuudessa Vermontissa 12. kesäkuuta.

Burt Young (83 vuotta)

Tunnettu luonnenäyttelijä, joka tunnetaan parhaiten Oscar-ehdokkuudesta Rocky-elokuvan päähenkilön parhaana ystävänä Pauliena. Hänet nähtiin myös Rockyn jatko-osissa sekä muun muassa elokuvissa Chinatown ja Suuri gangsterisota. Kuoli Los Angelesissa 8. lokakuuta.

Lähde: MovieZine

Lisää luettavaa