Illalla tv:ssä: Neljäs valtiomahti panttivankina – kuka nyt on vallassa?

Tukku hyviä roolitöitä.

4.9.2022 18:15

Valtakunnan pää-äänenkannattajan toimitus on hälisemässä, kun hissit lakkaavat toimimasta. Myös verkkoyhteyksissä tuntuu olevan kummaa vikaa, mutta onneksi paikalle on osunut ahkeran oloinen sähkömies. Yllättäen tämä kuitenkin alkaa esittää vaatimuksia toimittajille ase kourassa: duunari Elias Karo (Peter Franzén) on niitä miehiä, joita on lyöty yhä uudelleen kestämättömällä taakalla. Koska apua ei muuten tunnu heruvan, hän hakee sitä nyt äärimmäisin keinoin.

Vuoden 2013 lentokonekaappauselokuvan Kaappari lisäksi Suomessa on kuvattu verrattain vähän panttivankikertomuksia. Ylen alkuperäissarja Helsinki-syndrooma on näin ollen jopa virkistävä poikkeus kotimaisessa tuotannossa. Kahdeksaan panttivankitilanteen eri päiviä kuvaavaan jaksoon jaetun kokonaisuuden taustalla on rikossarja Sorjosen taustalta tuttua väkeä (käsikirjoittaja Miikko Oikkonen, ohjaaja Juuso Syrjä).

Pelkkää ns. kamaridraamaa ei Helsinki-syndrooma tarjoa, vaikka kourallinen toimittajia ja Elias piilottelevat huomattavan osan tarinasta Sanomatalon seinien sisällä. Sen ulkopuolella seurataan poliisin neuvottelija Kiisken (luotettavan jämäkkä Taneli Mäkelä) yhteentörmäystä tilannetta voimakeinoin haltuunsa haluavien vaikuttajien kanssa sekä mm. Eliaksen perhettä. Jälkimmäisessä isän järjestämä kaappaus herättää sekavia tunteita.

Kuten sarjan nimi vihjaa, vankien ja vangitsijan välinen suhde kehittyy Tukholma-syndrooman suuntaan. Elias tarjoaa toimittajille kovaa skuuppia ja hänen tarinansa koskettaa. Rooli antaa Peter Franzénille tilaisuuden monikasvoisuuteen, mikä häneltä sujuu. Olosuhteiden pakosta Eliaksen pitää olla valmis kovistelemaan, mutta toisaalta tässä on tavallinen perheenisä, aikoinaan oman ja isänsä naiiviuden takia kurimukseen joutunut uurastaja.

Sarjan näyttelijävalinnat ovat onnistuneita. Vaikka panttivankidraama ei ole lajityyppinä helppo, ja saattaa toisinaan jurnuttaa liikaa yhden asian ympärillä, Helsinki-syndrooman pitävät kiinnostavana juuri osiinsa heittäytyvät näyttelijät ja henkilöohjaus.

 

Helsinki-syndrooma Yle tv1:llä sunnuntaisin alkaen 4.9.22 klo 21.05, uusinnat maanantai-iltaisin ja kaikki jaksot Yle Areenassa.

Lisää luettavaa