Joulun synkät salaisuudet – Episodin joulukalenteri, luukku 3

Millaiset musikaalit saavat musikaalifanit nolostumaan?

3.12.2024 01:28

Täytyy tunnustaa, että kun päädyin guilty pleasure -aiheeseen Episodin vuoden 2024 joulukalenterissa, odotin ainakin jonkun musikaaleja karsastavan toimittajan tunnustavan nolon rakkautensa jotain musikaalia kohtaan. Sen sijaan sain peräti kolmen musikaalien ystävän tunnustuksen nimikkeestä, josta pitäminen nolottaa heitä!

Jälleen on siis selvää, että niin kutsuttu guilty pleasure on hyvin henkilökohtainen asia. Musikaalien ilo piilee niiden tarttuvassa energiassa ja anteeksipyytelemättömässä viihdyttävyydessä. Kaikki tämän luukun elokuvat täyttävät nuo tuntomerkit, joten miten ihmeessä niistä nauttiminen voisi aiheuttaa syyllisyyttä?!


High School Musical -trilogia
Ohjaus: Kenny Ortega
Pääosissa: Zac Efron, Vanessa Hudgens, Ashley Tisdale, Lucas Grabeel

Vuosina 2006, -7 ja -8 ilmestyneessä High School Musical -trilogiassa Zac Efronin esittämä koulun urheilutähti löytää luovan puolensa ja pyrkii kiltin opiskelijatytön (Vanessa Hudgens) kanssa koulun esityksiin. Se saa kouluyhteisön luovan puolen huippuna itseään pitävät diivakaksoset (Ashley Tisdale ja Lucas Grabeel) kehittelemään erilaisia juonia.

Ensimmäiset elokuvat eivät vielä päässyt yleiseen levitykseen Suomen teattereihin, mutta kolmas sai teattereissa meillä peräti 79 119 katsojaa, eli ilmiövaikutus toimi täälläkin. Musikaalit kuuluvat Disney Plussan valikoimiin, ja niitä voi ostaa tai vuokrata ainakin suoratoistopalveluista Apple TV, Blockbuster, SF Anytime, Telia Play ja Viaplay.


Pitch Perfect
Ohjaus: Jason Moore
Pääosissa: Anna Kendrick, Brittany Snow, Rebel Wilson

Siinä missä High School Musical -elokuvat sijoittuivat nimensä mukaisesti amerikkalaiseen High Schooliin, vuoden 2012 Pitch Perfectissä ollaan college-maailmassa. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa kykyjään myös ohjaajana osoittanut Anna Kendrick on hieman takakireä opiskelija, joka haaveilee musiikin tuottamisesta ja tulee vedetyksi soitisäestämättömien a cappella -kuorojen kilpailuluontoiseen maailmaan.

Suomessa Pitch Perfect sai 20 887 katsojaa teattereista, ja se löytyy suoratoistopalveluista Netflix, Ruutu ja SkyShowtime. Lisäksi sen voi ostaa tai vuokrata palveluista Apple TV, Blockbuster, Elisa Viihde, SF Anytime, Telia Play ja Viaplay.


The Greatest Showman
Ohjaus: Michael Gracey
Pääosissa: Hugh Jackman, Michelle Williams, Michelle Williams, Zac Efron

Vuoden 2025 alussa Michael Graceyltä nähdään Robbie Williamsin elämästä kertova vauhdikas musikaali Better Man. Vuoden 2017 The Greatest Showman on erinäisiä vapauksia ottava elämäkerta kuuluisasta sirkustirehtööri P.T. Barnimista ja hänen sirkuksensa omalaatuisista viihdyttäjistä.

Tammikuussa 2018 Suomen ensi-iltaansa saapunut The Greatest Showman sai teattereissa 66 381 katsojaa. Se kuuluu Disney Plussan ja Maxin valikoimiin, lisäksi se on ostettavissa tai vuokrattavissa suoratoistopalveluista Apple TV, Blockbuster, SF Anytime, Telia Play ja Viaplay.


Johtuuko syyllisyys yllä olevista nimikkeistä nauttimisesta niiden statuksesta genressä? Nehän edustavat ”valtavirtaa” ja ”pop-kulttuuria” verrattuna sellaisiin ”vakaviin” Broadway-klassikoihin kuin Les Misérables ja Oopperan kummitus tai Hollywood-klassikoihin kuin Singin’ in the Rain. Niihin verrattunahan nämä ”nolot” nimikkeet ovat kevyttä ja sokeristakin kamaa.

Ehkä ongelma onkin elokuvan kohderyhmä, High School Musicalit ovat keräämästään kulttimaineesta huolimatta leimattu lasten hömpäksi. Aikuinen voisi helposti ajatella, ettei kuulu niiden demografiaan ja olla kiusallisen tietoinen omasta ikäryhmästään.

Onkin hieman yllättävää havaita, että High School Musical -trilogian guilty pleasure -elokuvikseen ilmoittanut toimittaja oli viime vuonna sijoittanut ne omalle suosikkilistalleen!

”Sitä ei usein uskalla ihan kaikille myöntää, sillä kummastuneet kulmien kohotukset ja tuhahdukset ovat silloin taatusti tiedossa. Ja kyllähän nämä hyvin kliseisiä ja paikoitellen korneja tapauksia ovat, ei sitä käy kieltäminen. Näyttelijäsuoritusten taso vaihtelee ja repliikit ovat välillä mitä ovat, mutta siitäkin huolimatta jokaisen kappaleen osaa edelleen ulkoa ja on tapahtumissa joka kerralla täysillä mukana”, toimittajamme paljastaa.

Nostalgia on myös vahva ja nolo tunne: ”Henkiin heräävää teini-iän Zac Efron -ihastusta ei voi aliarvioida sitäkään. Hyvät muistot ja nostalgia voivat siis tehdä kehnommastakin elokuvasta miellyttävää katseltavaa.”

The Greatest Showmania on kritisoitu spektaakkelin asettamisesta sisällön edelle. Se saattaa selittää kyseisen musikaalin listalle nostaneen toimittajamme nolostumisen: ”Erinomaisia biisejä, upeat koreografiat, huima näyttelijäkaarti ja Hugh Jackman ratsastaa norsulla! Mitä muuta sitä tarvitsee elokuvalta? Harmillisesti elokuvan laatu heikkenee kovasti biisien välissä, jonka takia tämä onkin guilty pleasure.”

Pitch Perfect on hauska, itsestään tietoinen viihdepaketti, jonka överit musiikkiesitykset ja huumorin taso edellyttävät hienoista ironista asennetta. Samalla elokuvassa on hienojen esitysten ohella sydäntä. Sitä voi alkaa katsoa ”ironisesti”, mutta kun yhtäkkiä huomaa, ettei siinä voikaan olla ”sataprosenttisesti ei-ironisesti mukana”, se voi johtaa nolostumiseenkin.

Lisää lapsellisuuksia seuraavassa luukussa!