Mikä selittää sen, että Simpsonit ennustavat kerta toisensa jälkeen tosielämän tapahtumia?

Omistavatko Simpsoneiden käsikirjoittajat kristallipallon?

14.10.2023 18:45

Vuodesta 1989 asti pyörinyt tv-sarja Simpsonit on saanut tänä vuonna 34. tuotantokautensa.

Maailmanlaajuisesti tunnettuun sarjaan on muotoutunut internet-aikana mielenkiintoinen ilmiö; usein kun tapahtuu jotain enemmän tai vähemmän merkityksellistä, esimerkiksi kansainvälisissä uutismedioissa tai kulttuurin ja tieteen saralla, löydetään Simpsonit-jakso, joka on ”ennustanut” tapahtuneen.

Otetaan muutama esimerkki.

  • Tämän vuoden kesäkuussa Titan-sukellusvene katosi matkalla Titanicille. Myöhemmin kävi ilmi, että alus oli rikkoutunut vieden mukanaan kaikki viisi matkustajaa. Televisiosarjan kauden 17 jakso 10 (2006) kertoo siitä, kuinka Homer sukeltaa valtamerten syvyyksiin ja jää sinne jumiin.
  • Kauden 10 jaksossa 2 (1998) Homer kirjoittaa satunnaisia lukemia liitutaululle, ja 14 vuotta myöhemmin kävi ilmi, että laskelmat ovat hyvin lähellä tuolloin vastikää löydettyä Higgsin hiukkasen massaa.
  • Kauden 5 jaksossa 15 (1994) Homer lähtee avaruuteen, kauan ennen kuin nykypäivänä yleistyvä siviilien avaruusmatkailu oli monilla edes mielessä.
  • Kauden 6 jaksossa 19 (1995) vitsailtiin monista eri tulevaisuuden mahdollisista teknologiatuotteista. Näihin lukeutui muun muassa älykello.
  • Kauden 10 jaksossa 5 (1998) viihdeyhtiö Disney sulautuu 20th Century Foxin kanssa. Näin todella kävi muutama vuosi sitten.
  • Ehkä kuuluisin ennustus on kauden 11 jaksosta 17, jossa Lisa viittaa Donald Trumpin presidenttikauteen. Jakso on vuodelta 2000.
  • Kauden 15 jaksossa 14 (2004) on joulu. Homerin takana voidaan nähdä neljännen Matrix-elokuvan juliste. Jakson julkaisuaikaan vain vuosi aiemmin Keanu Reevesin tähdittämä trilogia oli tullut päätökseensä. Ennustus uudesta Matrix-elokuvasta toteutui vuonna 2021.

Esimerkkejä, osuvia ja kaukaa haettuja, on netti pullollaan, jos niitä haluaa lukea lisää. Mikä ilmiön selittää?

Simpsoneita on tuotettu nyt peräti viidellä eri vuosikymmenellä, ja jaksoja on tähän mennessä julkaistu 752 kappaletta. Komediasarjassa käsitellään satiirisesti ja liioittelemalla niin kulttuuria kuin yhteiskuntaa viisihenkisen yhdysvaltalaisperheen näkökulmasta. Tyyliin ja jaksojen määrään kun lisää vielä animaation suoman luovan vapauden, on jopa odotettavaa, että väkisinkin maailman todelliset tapahtumat linkittyvät toisinaan sarjan tapahtumien kanssa.

Elokuviin keskittyvä sivusto Collider menee niinkin pitkälle, että määrittelee Simpsoneiden partaterän: hölmöin lopputulos on todennäköisin. Tämä viittaa tietenkin Occamin partaterään, ajatukseen, että yksinkertaisin selitys on usein paras. Eli Simpsoneiden kirjoittajat vaikuttavat ennustavan tulevaisuuden tapahtumia, mutta todellisuudessa käsittelevät humoristisesti ja liioitellen yhteiskunnan ilmiöitä – ja ne vain sattuvat välillä toteutumaan.

Colliderin mukaan sarjan kyky ja tapa kommentoida populaarikulttuurin ja maailman tapahtumia tekee päinvastoin jopa epätodennäköisemmäksi sen, ettei vastinpareja tosielämästä välillä löytyisi, etenkin jos vetää mutkia suoriksi.

Täytyy tietenkin pitää mielessä, että Simpsonit-sarjan ennustuksista on muodostunut meemi, joka toteuttaa itse itseään. Kyseessä on yleensä harmitonta hupsuttelua, jota ei ehkä kannata ottaa liian vakavasti.

Simpsonit löytyvät Disney Plus -palvelusta, viihdejätin ja 20th Century Foxin sulautumisen johdosta.

Lisää luettavaa