Tapausta käsiteltiin tiedotusvälineissä traagisena onnettomuutena, mutta Gabriela Cowperthwaiten dokumentin mukaan valas hyökkäsi hoitajaansa kohti, eikä se ole ainoa tapaus laatuaan.
Elokuvan pahis ei kuitenkaan ole valas vaan ihminen. Dokumentin mukaan miekkavalas ei käyttäydy ihmistä kohtaan aggressiivisesti luonnossa, mutta huono kohtelu ja ahtaat olot tekevät älykkäistä ja sosiaalisista eläimistä häiriintyneitä. Vajaan puolentoista tunnin aikana katsoja saa silmiensä eteen paitsi järkyttävää todistusaineistoa myös kiehtovaa tietoa miekkavalaista. Viesti on selvä: miekkavalaat eivät kuulu vankeuteen.
Ohjaaja Gabriela Cowperthwaite, mikä oli suurin haaste elokuvan teossa?
Suurin haaste on tarina: se mitä jätetään pois. Kun aloin tutkia aihetta ja sain selville järkyttäviä asioita, niin tiesin että minulla on noin 80 minuuttia aikaa, joten puolet piti karsia. Vaikeinta oli malttaa mielensä ja ymmärtää, että kaikkea ei voi kertoa. Valitsin siis Tilikumin vaiheet kerrontani rungoksi.
Miten pääsit käsiksi arkistofilmeihin, joissa nähdään eläintenkouluttajien putoavan akvaarioon tai joutuvan onnettomuuksiin?
Suuri osa kuuluu lain mukaan julkisen materiaalin piiriin, joten ne olivat vapaasti käytettävissä. Jonkin verran on peräisin ihmisten henkilökohtaisista arkistoista.
Olitko tutkinut miekkavalaiden elämää aiemmin?
En lainkaan. En tiennyt miekkavalaista mitään muuta kuin sen, että ne eivät tapa ihmisiä luonnossa. Ajattelin ensin tekeväni dokumentin kouluttajien kuolemantapauksista.
Mikä on suurin ongelma siinä, että miekkavalaita pidetään vankeudessa?
Ne ovat täysin sopimattomia elämään vankeudessa. Valaiden pitäisi pysyä perheittensä luona luonnossa, mutta vankeudessa ne erotetaan perheistään. Niiden pitäisi saada uida 150 kilometriä joka päivä. Ahtaissa oloissa ne taistelevat koko ajan omasta tilastaan, eikä sitä tapahdu luonnossa.
Onko SeaWorld tai joku muu vesipuisto reagoinut elokuvaan julkisesti?
SeaWorld on, mutta muut eivät. Dokumentti keskittyy vankeudessa eläviin miekkavalaisiin, eikä useimmissa muissa vesipuistoissa niitä ole. Siksi ne eivät ole ottaneet kantaa, mutta SeaWorld on reagoinut voimakkaasti.
Onko ylipäänsä mahdollista, että SeaWorldin kaltainen vesipuisto voisi toimia ilman dokumentissa nähtyjä ongelmia?
Olen sitä mieltä, että jos näin älykkäät, tunteita kokevat ja vapaana liikkuvat eläimet joutuvat vankeuteen, niin ongelmia varmasti tulee.
Miten tavalliset ihmiset voisivat auttaa miekkavalaita?
Minusta SeaWorldin kaltaisia paikkoja ei pitäisi tukea, ennen kuin ne lupaavat kehittää toimintaansa. Ehkä tärkeintä olisi katsoa eläimiä uusin silmin. Se, mitä ihmiset saavat päästessään näkemään valaita vankeudessa, ei ole mitenkään verrannollinen eläimille aiheutettuun vahinkoon.
Blackfish julkaistu dvd:nä ja blu-rayna. Elokuva on nähtävillä myös Netflixissä.