Nämä eläimet eivät puhu – klassikon animaatiosovituksen kotimaiset tähdet sanovat silti sanasensa

Mistä tietää tottuneensa liiankin paljon amerikkalaisten animaatiostudioiden fantasitarinoihin? Kun ohjelmistoon tulee eurooppalainen seikkailuklassikon filmatisointi, jossa eläimet eivät puhu, ihmettelee, miksi se on pitänyt dubata suomeksi.

24.10.2018 13:45

Valkohampaassa on kuitenkin tietysti myös ihmishahmoja, joiden puhetta voi siis nyt seurata niin englanniksi kuin suomeksi. Koirasusi Valkohampaan kohtaamat erilaiset ihmiset osoittavat eläimeen kohdistuvalla käytöksellään, että niin metsä vastaa kuin sinne huutaa.

Alkuperäisromaanin kirjoittanut Jack London (1876–1916) koki köyhän lapsuuden San Franciscossa, päätyi merille, sitten kulkuriksi, irtolaisena vankilaan, ja lopulta joksikin aikaa Kalifornian yliopistoon. London kuuli jääkenttien kutsun 21-vuotiaana ja suuntasi Kondiken kultarynnäkön etulinjaan, tarinoiden kultamaahan.

Siellä hänestä tuli kirjailija, jonka teoksissa yhteiskuntakritiikki ja yksilöllisyys yhdistyvät karuun elämään ja seikkailunjanoon. London kirjoittu kahdeksantoista vuoden aikana kaksikymmentäkolme romaania, jotka useimmiten sijoittuivat Klondiken kultaryntäykseen, Tyynelle merelle tai Havaijille.

Vuonna 1906 ilmestynyt Valkohammas on kaikkien aikojen rakastetuimpia seikkailuromaaneja. Se ilmestyi suomeksi jo vuonna 1911. Elokuvaksi tarina kääntyi ensimmäisen kerran jo vuonna 1936. Vuosien saatossa kirjasta on tehty televisiosarja ja useita elokuvia, maineikkaampana venäläinen Susikoira Valkohammas (1946).

Valkohampaan ohjaaja Alexandre Espigares voitti vuonna 2013 lyhytanimaatio-Oscarin elokuvallaan Mr. Hublot. Valkohampaan kuvaamat Alaskan erämaat koiravaljakoineen, intiaaniasutuksineen sekä uudisraivaajien yhteisöineen eivät voisi olla kauempana Mr. Hublotin teknologian täyttämästä maailmasta.

Elokuvan suomalaisesta ääniohjauksen takana on kymmenien animaatioiden täkäläisestä ääniraidasta vastuussa oleva Pekka Lehtosaari, jota myös kuullaan Valkohampaan vähemmän mukavana Curtis-hahmona. Muita elokuvassa kuultavia äänikykyjä ovat muun muassa Jonna Järnefelt, Jussi Lampi ja Jukka Voutilainen.

Oheisella videolla Antti Reini, Jukka-Pekka Palo ja Pertti Koivula kertovat omista Jack London -muistoistaan.

Lisää luettavaa