Peter von Bagh ja elämä filmihulluna

12.4.2013 15:49

Elokuvakirjoittaja ja dokumentaristi Peter von Baghin (s. 1943) tekstejä leimaa harvinaisen syvällinen elokuvahistorian ymmärrys. Asiantuntijan viitan hän on ansainnut antautumalla elokuvalle kokonaan: katsomalla, ajattelemalla ja tuntemalla elokuvia poikkeuksellisella innolla Oulussa vietetyistä poikavuosista asti.

Esseekokoelmassaan Cinefilia von Bagh avaa filmihulluutensa historiaa, merkittävimpiä elokuvaelämyksiään sekä käsityksiään elokuvakerronnasta puhtaimmillaan. Teos on merkittävä lisä von Baghin elokuvakirjojen joukkoon, sillä se valaisee erinomaisesti tapaa, jolla hän elokuvia elää ja analysoi. Intuitio, oma henkilöhistoria ja näkemyksellinen tieto elokuvista yhdistyvät eläytyvässä, rakastavassa lähestymistavassa.

Von Bagh on elokuva-ajattelijana puristi, joka ei kelpuuta kopioita. Toisaalta hän on elänyt viimeisiä aikoja, jolloin oli mahdollista katsoa elokuvahistorian klassikot alkuperäisformaatissa. Nuorempien elokuvakirjoittajien polvi ei ole yhtä onnekkaassa asemassa.

Von Bagh nostaa erityisesti esiin elokuvataiteilijan omaa, persoonallista antia, ohjauksen taidetta, joka kirjoittajan on mukaan tarinan ja todellisuuden välisten suhteiden tulkintaa. Näinä päivinä ohjaajat ovat pahasti alakynnessä, ainakin amerikkalaisessa nykyelokuvassa, jossa toiminta on syrjäyttänyt tekijöiden itsenäisen tulkinnan.

Suuria persoonallisuuksia von Bagh löytää kaukaa elokuvan historiasta: Carl Th. Dryer, Victor Sjöström, Teuvo Tulio, Robert Bresson… Tämän päivän tekijöille von Bagh ei juuri lämpene.

Ulkomailla julkaistuista esseistä koottu Cinefilia on von Baghin vetoavimpia elokuvakirjoja, persoonallinen ja punnittu. Toimitustyöstä ja esseiden suomennoksista on vastannut Sampsa Laurinen.

Niina Holm

Tähdet ★★★★

Cinefilia – Filmihulluuden syvempi olemus. Kirjoittanut Peter von Bagh. Suomentanut ja toimittanut Sampsa Laurinen. Kustantaja Johnny Kniga.