Kulttiohjaaja David Cronenberg teki sysimustan satiirin

16.12.2014 11:00

Kanadalainen mestariohjaaja David Cronenberg raottaa verhoa Hollywoodin pimeälle puolelle sysimustassa satiirissaan Maps to the Stars. Episodi oli paikalla elokuvan lehdistötilaisuudessa Cannesissa.

Teksti: Tuomas Riskala, Cannes

Maps to the Stars vei rakkaalle kotikaupungilleen Torontolle pitkään uskollisena pysyneen Cronenbergin kuvaamaan myös ensi kertaa Yhdysvaltoihin.

– Torontossa on useita paikkoja, jotka muistuttavat hämmästyttävästi Los Angelesia. Emme pystyneet kuitenkaan kuvaamaan koko elokuvaa siellä, vaan tarvitsimme kesäisen Los Angelesin aurinkoa ja palmuja. Niinpä vietimme siellä viisi päivää, jotka olivat todella tärkeitä. Niiden ansiosta moni Los Angelesissa asuva ystäväni hämmästyi kuullessaan, että suurin osa elokuvasta on kuvattu todellisuudessa Torontossa, Cronenberg kertoo.

Ohjaaja kertoo suosivansa kotikaupunkiaan myös käytännöllisistä ja nostalgisista syistä.
MTTS_00829.NEF
– Suurin osa elokuvistani on Kanadan ja Euroopan välisiä yhteistuotantoja. Niinpä sopimukset velvoittavat kuvaamaan joko Kanadassa tai vanhalla mantereella. Pidän Torontosta myös ihmisten takia. Kaupungissa asuu iso joukko lahjakkaita ja läheisiä ammattilaisia, jotka ovat työskennelleet lukuisissa elokuvissani. En halua hylätä heitä. Lisäksi Torontolla on aivan oma luonteensa ja muuntautuva ulkonäkönsä. Olenkin usein sanonut, että koen kaupungin henkilönäyttelijäksi, joka pystyy esittämään monenlaisia rooleja, Cronenberg muotoilee.

Maps to the Stars on tunnistettavan cronenbergilainen, mutta silti lähempänä ohjaajan uudempia, kirjallisiin lähteisiin pohjaavia psykodraamoja A Dangerous Method (2011) ja Cosmopolis, kuin Cronenbergin kulttimaineen luoneita body horror -kauhufilmejä.

Bruce Wagnerin ovela käsikirjoitus tuo hahmot yhteen estottomalla ja kieroutuneella huumorintajulla, jonka raadollinen nauru kumpuaa omakohtaisista kokemuksista ja pitkästä työskentelystä Hollywoodissa.

– Tämä elokuva ei ole suora hyökkäys Hollywoodia vastaan, vaan sitä pitää katsoa tarkemmin ja syvemmältä. Tarina kertoo ihmisistä, jotka taistelevat verissä päin menestyäkseen ja tehdäkseen rahaa. Niinpä tapahtumat olisivat voineet sijoittua myös Wall Streetille tai vaikka Washingtoniin, Cronenberg toteaa.

71-vuotias ohjaaja kertoo pysyttelevänsä itse kaukana rahavallan ytimestä voidakseen tehdä juuri sellaisia elokuvia kuin haluaa.

– En välitä, mistä raha elokuviin tulee, kunhan se ei häiritse luovaa vapauttani. Pidän edelleen indie-elokuvista ja tavasta, jolla niiden rahoitus kerätään pala kerrallaan joka puolelta. Pyrin välttämään viimeiseen saakka studioita, jotka haluavat sekaantua kuvauksiin.

Lisää luettavaa