Tänään tv:ssä: Bond-elokuvasta ja Die Hardista tuttu näyttelijä kotimaisen suurtuotannon vetonaulana

IMDb-arvosana 5,5.

21.3.2023 05:00

Mka Kaurismäen vuoden 1990 ohjaustyö Amazon toteutettiin kansainvälisenä yhteistuotantona. Pääosaa esittävän Kari Väänäsen lisäksi elokuvassa näytteli isoja Hollywood-nimiä.

Robert Davi oli hieman aiemmin nähty Die Hardissa (1988) sekä James Bond -elokuvassa Lupa tappaa (1989). Naispääosaa esittävä Rae Dawn Chong taas tunnettiin muun muassa Steven Spielbergin ohjaustyöstä Häivähdys purppuraa (1985) ja Arnold Scharzeneggerin toimintahitistä Commando (1985).

Toimintaa ja draamaa yhdistelevä seikkailuelokuva kertoo Kari Väänäsen esittämästä Karista, joka on juuri jäänyt leskeksi. Kari pakenee suruaan kahden tyttärensä kanssa Rio de Janeiroon.

Kari tutustuu Robert Davin esittämään lentäjä Daniin ja ryhtyy tämän kanssa kullankaivajaksi. Rae Dawn Chong esittää  opettajana ja ravintoloitsijana työskentelevää Paolaa, joka kantaa huolta Amazonin tuhoamisesta ja intiaanien kohtalosta.

Amazon tuotettiin kotimaiselle elokuvalle poikkeukselliselle yli 15 miljoonan markan budjetilla, ja keskeiseksi rahoittajaksi saatiin maineikas suomalaissijoittaja Pentti Kouri.

”Lähdin aluksi tekemään vain seikkailua eksoottisessa maisemassa, mutta nähtyäni omin silmin Amazon-alueen ymmärsin, että luonto on oikeastaan elokuvan pääroolissa”, Kaurismäki kertoi Iltalehdessä marraskuussa 1990.

Isosta satsauksesta ja Hollywood-nimistä huolimatta Amazon ei noussut kansainväliseksi hitiksi, eikä esimerkiksi Variety-lehden kriitikko innostunut.

”Amazon on kuin tuplaesityksissä nähty Samuel Fullerin tai Gordon Douglasin ohjaama 1960-luvun elokuva, jonka pääosassa voisi olla Burt Reynolds tai Stuart Whitman”, kirjoitti Varietyn Todd McCarthy maaliskuussa 1992.

”Elokuvaharrastajat ehkä arvostavat tämän erikoisen tapauksen onnistuneita aineksia, mutta se ei ole riittävän rohkea tai erikoinen herättääkseen huomiota taide-elokuvapiireissä, eikä grindhouse-teattereitakaan ole enää”, McCarthy pohdiskeli.

Kotimaiset arvostelut olivat hieman mairittelevampia.

Olli Manninen kritisoi Iltalehdessä seikkailutason toteutusta ja henkilösuhteiden kehittelyä, mutta hän löysi myös hyviä puolia.

”Ekodraaman parasta antia on sykähdyttävä miljöökuvaus, jossa koskemattomien ja raiskattujen sademetsien kontrasti pysäyttää ajattelemaan luonnon alistettua asemaa nykyajassa. Amazon ei tarjoa turistimaisemia, vaan kuvaa Brasiliaa arkisen dokumentoivasti”, Manninen kirjoitti joulukuussa 1990.

Amazon esitetään Yle Teemalla nyt kahteen otteeseen:

  • Ti 21.3.2023 klo 21.50
  • Su 26.3.2023 klo 13.01

Areenassa 19.4.2023 saakka. Katso traileri alta.


Lähde: Elonet

Lisää luettavaa