Mika Kaurismäki kertoo Hassisen Kone -dokumentista – Ajatus syntyi vain viikkoa ennen ensimmäisiä kuvauksia

Mika Kaurismäki Episodin haastattelussa.

16.3.2023 22:30

Hassisen Kone on yksi ikonisimmista kotimaisista rockyhtyeistä. Alle kolme vuotta pystyssä ollut yhtye on keikkaillut hajoamisensa jälkeen kerran vuonna 2000, parin biisin ajan Ismo Alangon 40-vuotista taiteilijajuhlaa juhlistaneella keikalla, sekä kesällä 2022 muutaman keikan ajan.

Kun Mika Kaurismäkeä pyydettiin kuvaamaan Ratinan stadionin loppuunmyyty konsertti, hän ajatteli, että yhtyeestä olisi tärkeä tehdä dokumentti. Ennen ensimmäistä pressinäytöstä Kaurismäki paljasti, että Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin -dokumentti saatiin valmiiksi edellisenä iltana.

”Kun lähdimme tekemään tätä, minkäänlaista aikataulua ei ollut. Ajattelimme, että olisi kiva saada tämä teatteriin, mutta ensisijaisesti se oli menossa televisioon. Kun tämä kutsuttiin alkuvuodesta keskeneräisenä Tampereen elokuvafestivaalille, levittäjä kiinnostui”, Mika Kaurismäki sanoo.

Dokumentti piti miksata uudestaan elokuvateatteria varten, värimäärittelyt piti tehdä isolle kankaalle. Elokuvan tekninen puoli tehtiin vain kuukaudessa uudelleen.

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin / Kari Lahtinen

Käsikirjoitus syntyi leikkauspöydällä

Mika Kaurismäki paljastaa, että dokumentin käsikirjoitus syntyi vasta leikkauspöydällä. Ensin tarkoitus oli toden totta tehdä vain taltio konsertista, mutta Ylen innostuttua dokumentti mahdollistui.

”Ajattelimme, että Hassisen Koneen paluu on pakko ainakin taltioida. Se on kulttuuriteko ja pala omaakin historiaa. Kun sain Ylen mukaan, projekti alkoi kasvaa ja keksimme, että siitä voisi tulla dokumentti. Tämä tapahtui vasta kesäkuussa, viikkoa ennen ensimmäisiä keikkoja Joensuussa. Ratinan keikka oli jo heinäkuun lopussa. Ei siinä paljoa ehtinyt miettiä käsikirjoitusta”, Kaurismäki sanoo.

Saimaa-ilmiön vuoksi Mika Kaurismäestä tuntuu, että ympyrä jollakin tavalla sulkeutuu. Hän sanoo, että yllättävän moni on innostunut projektista ennakkoon – Hassisen Kone on ollut monelle niin tärkeä yhtye.

Kaurismäestä on mielenkiintoista, kuinka koko musiikkibisnes on muuttunut Hassisen Koneen alkuajoista.

”Vaikka musiikkibisnekseen ei tässä dokumentissa puututa, niin ihmiset näkevät miten bändissä toimitaan. Se ei ole yhden hitin tekemistä tietokoneella, vaan iso prosessi. Siihen tuodaan niin paljon omaa itseä mukaan. Vaikka nykyään ei osaisi laulaa tai sanoittaa, niin tietokoneella yritetään saada hittejä aikaiseksi hinnalla millä hyvänsä.”

Kaurismäki kaipaa entisaikojen tapaa tehdä musiikkia kokonaisuuteen keskittyen.

”Olen jäänyt kaipaamaan aikaa, jolloin vinyyleitä tehtiin. Ennen se oli kokonaisvaltaista, mietittiin kokonaisuuksia. Kun näin Hassisen Koneen Bottalla ensimmäisen kerran ennen Saimaa-ilmiön tekemistä, mietin että oho. Itse olin viisi vuotta vanhempi. He soittivat niin pirun hyvin ja sanat olivat hienoja.

Mika Kaurismäki myöntää, että Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin -dokumentti oil hänelle myös henkilökohtainen prosessi.

”Sukeltaminen menneisyyteen oli mielenkiintoista. Ennen ei ollut kännyköitä, niin matskua piti etsiä. En esimerkiksi tiedä, onko Bottan keikalta edes valokuvaa olemassa. Onneksi jonkun verran materiaalia löytyi, mutta ei hirveästi. Siksi tässä käytettiin muutaman kerran Saimaa-ilmiön materiaalia.”

Tulevista projekteistaan Kaurismäki ei halua puhua yksityiskohtaisesti, mutta monta rautaa on tulessa. Tällä hetkellä suunnitteilla on kuvataiteeseen liittyvä dokumentti Saksassa, yksi fiktioelokuva Suomessa ja toinen Lissabonissa.

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin / Kari Lahtinen

Lisää luettavaa