Haarautuvan rakkauden talo

21.8.2009 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Mika Kaurismäen uutukainen on kiinnostava elokuvafilmatisointi Petri Karran romaanista. Hyvien näyttelijöiden ansiosta elokuvan tarina ei aivan leviä kuin Jokisen eväät muinoin.

  Perheterapeutti Juhani Helin (Hannu-Pekka Björkman) ja hänen vaimonsa, yritysvalmentaja Tuula Helin (Elina Knihtilä) ovat päätyneet kymmenen avioliittovuoden jälkeen tilanteeseen, jossa he ovat päättäneet laittaa pöytähopeat jakoon, eli siis erota. Heidän Helsingin arvostetussa Kuusisaaressa sijaitsevan arvotalonsa myynnissä saattaa mennä aikaa, joten Juhani laatii yhteiset pelisäännöt välimenokaudeksi. Laskut jaetaan, mutta tärkein sääntö on, ettei uusia tuttavuuksia tuoda kotiin.

  Kun Juhani heti ensimmäisenä iltana tuo mukanansa baarista löytämänsä naisen, raivostuu Tuula perin pohjin. Hän alkaa suunnitella kostoa kutsumalla taksilentokonetta pilotoivan Marcon ”illalliselle”. Myös Juhani tarvitsee kostonkierteen jatkoksi itselleen ”tyttöystävän”. Tähän apua tarjoaa hänen velipuolensa Wolffi (Antti Reini), joka pyörittää paritusbisneksiä sun muita hämäräpuuhia. Avuksi löytyy ilotyttö Nina (Anna Easteden), joka tarvitsee piilopaikan jouduttuaan mafiapomo Yrsan (Kati Outinen) epäsuosioon. Yrsa sattuu vielä olemaan Tuula äiti, joten soppa on valmis.

  Mika Kaurismäen edellinen kotimainen elokuva Kolme viisasta miestä nähtiin viime vuoden lopulla. Se oli improvisaatioon perustuva teos, joka sai hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Siihen verrattuna Haarautuvan rakkauden talo on selkeästi parempi elokuva, joskaan ei mitenkään täydellinen. Se alkaa mielenkiintoisesta asetelmasta, mutta kadottaa otettaan tarinan edetessä yrittäessään kertoa liian montaa tarinaa. Itse päätarina pysyy hyvin kasassa erinomaisten Hannu-Pekka Björkmanin ja Elina Knihtilän ansiosta, mutta sivujuonet Tuulan mafiapomo-äidistä, Juhanin ja Wolffin isästä (Kari Väänänen), parisuhdeongelmista kärsivästä poliisipariskunnasta (Mari Perankoski ja Antti Virmavirta) sekä Tuulan erikoisesta kaverista (Irina Björklund) jäävät vain pintapuolisiksi hutaisuiksi. Epäilemättä ne toimivat paremmin romaanissa. Elokuvassa ne sekoittavat katsojaa ja hajottavat dramaturgiaa.

  Mika Kaurismäki on viime aikoina ollut varsin tuottelias. Hän on tehnyt niin fiktio- kuin dokumenttielokuvia. Nytkin hänellä on työn alla Brasiliaan sijoittuva toimintakomedia. Suomessa työskennellessään hän näyttää ottaneen tavaksi tehdä niin sanottuja ensemble-elokuvia, joissa esiintyy iso joukko tunnettuja näyttelijöitä. Haarautuvan rakkauden talossa esiintyy paljon samoja näyttelijöitä kuin Kolmessa viisaassa miehessä ainakin jossain pienessä sivuroolissa. Omaksi onnekseen Kaurismäki saa mukaansa aina halutessaan Suomen parhaat näyttelijät. Vain Ninaa esittävä Anna Easteden on suomalaiselle yleisölle tuntemattomampi hänen asuttuaan jo vuosia Yhdysvalloissa.

  Lisää luettavaa