Tänään tv:ssä: Ehkä kaikkien aikojen paras seikkailuelokuva – Olet todennäköisesti nähnyt sen jo aiemmin

IMDb-arvosana 8,4.

1.10.2022 06:30

Vuonna 1981 valmistunut Kadonneen aarteen metsästäjät on 1930-luvulle sijoittuva seikkailuelokuvan moderni klassikko, jossa arkeologi Indiana Jones etsii Raamatun Liiton arkkia kilpaa saksalaisten natsien kanssa.

George Lucasin ideaan perustuva ja Steven Spielbergin ohjaama Kadonneen aarteen metsästäjät on yksi modernin elokuvan todellisista merkkiteoksista.

70-luvun amerikkalaisen elokuvan ihmelapsi Spielbergillä oli juuri takanaan ensimmäinen floppinsa 1941 (1979), kun hän ja Lucas päättivät seuraavana projektinaan elvyttää vanhojen seikkailuelokuvien perinnettä.

Lopputuloksena oli täysosuma, jossa hieman James Bondin tapaan ympäri maailmaa eksoottisissa paikoissa seikkaileva, Harrison Fordin osuvasti henkilöimä seikkailija-arkeologi ryntää vaaratilanteesta toiseen vauhdikkaan hyväntuulisessa ja romanttisessakin hengessä.

Spielberg tuo tarinaan myös yliluonnollisen fantasian ja jopa kauhuelokuvan piirteitä menettämättä silti otettaan viihdyttävästä kokonaisuudesta.

Vauhdikkaasta kohtauksesta toiseen siirrytään vertaansa vailla olevalla luontevuudella. Arkkiin liittyvä mytologia ja oudot voimat tekevät siitä erittäin onnistuneen ajojahdin kohteen, mikä osaltaan lisää tarinan kiehtovuutta ja mysteerin tuntua.

Kadonneen aarteen metsästäjät esitetään nyt televisiossa kahteen otteeseen:

  • La 01.10.2022 klo 23.40, Nelonen
  • Ti 04.10.2022 klo 21.00, Liv

Katso alta vauhdikas alkukohtaus.

Lisää luettavaa