Tänään tv:ssä: Rajun provokatiivinen kulttielokuva vuodelta 1982 – vedettiin Yhdysvalloissa pois teattereista

IMDb-arvosana 7,0.

6.6.2023 05:00

Samuel Fuller (1912–1997) on yksi merkittävimpiä amerikkalaisohjaajia.

Don Siegelin tavoin Fuller teki pääasiassa pienen budjetin rikos- ja sotaelokuvia mutta kehitti niiden parissa oman, iskevän ja perinteistä piittaamattoman tyylinsä, jonka ihailijoiksi ovat tunnustaneet muun muassa Martin Scorsese ja Quentin Tarantino sekä Kaurismäen veljekset.

Fuller jopa näytteli Mika Kaurismäen elokuvissa Helsinki Napoli All Night Long ja Tigrero sekä Aki Kaurismäen elokuvassa Boheemielämää.

Fullerin elokuvat kuvaavat usein petoksia ja vääryyttä. Hänen kuvaamansa maailma on julma ja moraaliton, ja hän tuo esille kulttuurieroja amerikkalaisen yhteiskunnan ytimessä. Hänen tunnetuimpia elokuviaan ovat muun muassa Shokkikäytävä (1963), Voittamaton ykkönen (1980) sekä Valkoinen koira (1982), joka nähdään tänään Yle Teemalla.

Valkoinen koira jäi aikoinaan vähälle huomiolle, mutta siitä on sittemmin kasvanut kulttiklassikko. Elokuva kertoo nuoresta naisesta, joka korjaa hoiviinsa loukkaantuneen kulkukoiran. Vähitellen selviää, että koira pitää sisällään karmean salaisuuden.

Pääosia esittävät Kristy McNichol, Paul Winfield ja Burl Ives.

Rasismia rajun provokatiivisesti käsittelevä Valkoinen koira oli Fullerin viimeinen huipputyö. Sen tuottanut Paramount-studio piti elokuvaa niin tulenarkana, että se jäi Yhdysvalloissa vaille teatterilevitystä. Muutamien näytösten jälkeen elokuva hyllytettiin kokonaan. Kimpaantunut Fuller ohjasi kolme viimeistä elokuvaansa Ranskassa.

Valkoinen koira esitetään Yle Teemalla tiistaina 06.06.2023 klo 22.00. Myös Areenassa. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa