Asteroid City

Hämärän rajamailla, 1950-luvun halvat scifi-elokuvat, huippunäyttelijät, USA:n hallitus ja avaruuden mystiset vierailijat ovat Wes Andersonin uutukaisen keskeiset palaset. (Ikäraja K-7)

8.6.2023 16:18
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 09.06.2023

Wes Anderson tekee sen tyyppistä cinemaa, jota moni tuntuu vihaavan sydämensä kyllyydestä. Noh, onhan se pakko myöntää, että Andersoneita on vain yksi, eikä kopioita ole markkinoilla näkynyt ihan hyvästä syystä. Hän tekee täysin omilla ehdoillaan juuri sellaisia elokuvia kuin haluaa. Anderson tuntuu elävän jonkinlaisessa maagisessa sisäavaruudessa, jossa on olemassa vain yksi näkemys. Tällainen auteurismi synnyttää tietenkin tunteita.

Jos Andersonin edellinen elokuva The French Dispatch (2021) jätti hieman kylmäksi, kykenee Asteroid City korjaamaan tilanteen. Elokuvassa tehdään teatterinäytelmää, joka esitetään meille katsojille pastellisävyisenä ja hailakkana elokuvana. Tätä kyseistä teatterinäytelmää tehdään Bryan Cranstonin juontamassa mustavalkoisessa Hämärän rajamailla -jaksossa 1950-luvulla.

Kertauksen paikka: Asteroid City on siis vanhan tv-sarjan jakso, jossa tehdään näytelmää, joka esitetään katsojille näytelmän filmatisointina. Huh, selitäpä tällaiset tasoloikat auki ilman visuaalisia apuja.

Hämärän rajamailla -vertaus ei ole tuulesta tempaistu, sillä elokuvan/näytelmän keskiössä on Asteroid City -niminen kyläpahanen joskus 1950-luvulla. Aavikkokylän keskellä möllöttää meteoriitin tekemä kraatteri. Kraatterilla vietetään vuosittain nuorten avaruuskadettien juhlaa, jossa nämä älypäät esittelevät hämmästyttäviä keksintöjään USA:n armeijalle ja tiedemiehille.

Paikalle saapuu sotakuvaaja Augie (Jason Schwartzman) lastensa kanssa. Heidän autonsa hajoaa, joten Augie joutuu soittamaan lasten vaarin (Tom Hanks) apuun. Itsetuhoinen Hollywood-näyttelijätär Midge (Scarlett Johansson) on myös saapunut tapahtumaan neron tyttärensä kanssa. Paikalla on tietenkin myös joukko toinen toistaan omituisempia, Andersonille tyypillisiä eksentrisiä hahmoja, joiden väliseen vuorovaikutukseen koko elokuva perustuu.

Juhlallisuudet keskeytyvät, kun kraatteriin laskeutuu ufo. Avaruuden vierailija vie meteoriitin mennessään, kylä asetetaan karanteeniin ja armeija saapuu varmistamaan tilanteen. Rakkautta ja pelkoa on ilmassa, kun kaikenlaisia hassuja ja traagisia ihmiskohtaloita purkautuu tämän vastentahtoisen yhteisön sisällä.

Anderson on sekoittanut elokuvaansa Roswellin ufo-tapahtumia, kylmän sodan paranoiaa, ydinvoimapelkoa, yhteiskuntakritiikkiä, romantiikkaa, komediaa ja draamaa. Asteroid City on myös lavastuksen ja kuvauksen juhlaa. Leffa näyttää upealta retrofuturistisine tilpehööreineen. Tyyli on napattu halvoista 50-luvun kauhu- ja scifi-leffoista.

Elokuva on tietenkin myös täynnä huippunäyttelijöitä. Tässäpä lista edellämainittujen lisäksi: Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Stephen Park, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Matt Dillon, Hong Chau, Willem Dafoe, Margot Robbie, Tony Revolori, Jake Ryan ja Jeff Goldblum. Huh huh!

Niko Ikonen

Asteroid City -elokuvan traileri

Lisää luettavaa