Homorobotteja, jättihämähäkkejä ja Kevin Smith – näin tehtiin Superman Returns

17.6.2013 20:00

Uusi Teräsmies-elokuva Man of Steel tulee ensi-iltaan 26. kesäkuuta. Edellisestä Teräsmies-elokuvasta Superman Returns on kulunut jo seitsemän vuotta. Elokuva osoittautui monien mielestä pettymykseksi, mutta sen tuotantovaiheet sisältävät kiinnostavia faktoja. Siksipä kaivoimme esiin arkistojutun kesältä 2006.

Teksti: Jussi Huhtala

Superman Returns sai alkusysäyksen vuonna 1993 Warner Bros. -yhtiön hankittua Teräsmies-sarjakuvan elokuvaoikeudet. Batman-elokuvia tuottanut, kampaajasta leffamoguliksi menestyksekkäästi siirtynyt Jon Peters nimitettiin elokuvan tuottajaksi. Käsikirjoittajaksi valittiin Jonathan Lemkin (Tappava ase 4).

Lemkinin käsikirjoitus Superman Reborn perustui löyhästi Death of Superman -sarjakuvatarinaan. Käsikirjoitus ei kuitenkaan kelvannut elokuvastudiolle. Lemkin sai lähteä, ja uutta käsikirjoitusta laatimaan palkattiin Gregory Poirier.

Warner Brosin johto hyväksyi Poirierin käsikirjoituksen, mutta ei ilman muutosvaatimuksia. Mukaan otettiin nuori ohjaaja-käsikirjoittaja Kevin Smith, joka oli juuri tehnyt läpimurron elokuvalla Clerks – tiskirotat. Sarjakuviakin käsikirjoittanutta Smithiä pyydettiin konsultoimaan Poirierin käsikirjoitusta. Hän kertoi mitä kaikkea kässärissä oli hänen mielestään pielessä, ja sitä olikin paljon.

Smithin alkuperäistä sarjakuvaa kunnioittavat uudet ideat saivat niin paljon kannatusta, että lopulta Warner Bros. palkkasi Smithin tekemään kokonaan uuden käsikirjoituksen.

Tästä alkoi Smithin ja tuottaja Jon Petersin, kahden täysin erilaisen elokuvamiehen yhteistyö. Smith on vannoutunut sarjakuvafriikki kun taas Peters ei tuntunut tietävän sarjakuvista mitään vaikka olikin tuottanut kaksi Batman-elokuvaa.

”Kuka on tämä Kal-El, joka jatkuvasti mainitaan käsikirjoituksessa?”, Petersin kerrotaan kysyneen Smithiltä. Ällistynyt Smith huomasi, että Peters ei tiennyt edes mikä on Teräsmiehen kryptonilainen nimi. Petersin oudot ideat homorobotteineen ja jättiläishämähäkkeineen saivat nekin Smithin hämmentymään. Lisäksi Teräsmies ei Petersin mielestä olisi saanut lentää lainkaan, ja Teräsmiehen pukukin näytti hänen mielestään hölmöltä.

Erilaisista näkemyksistä huolimatta Smith sai käsikirjoituksensa Superman Lives valmiiksi alkuvuodesta 1997. Tarkoitus oli aloittaa kuvaukset jo samana keväänä. Ensi-illaksi kaavailtiin heinäkuun neljättä 1998, jolloin olisi tullut täyteen 20 vuotta Superman-elokuvasta ja 60 vuotta ensimmäisestä Teräsmies-sarjakuvasta.

Ensin piti projektille kuitenkin löytää ohjaaja ja pääosan esittäjä. Näihin asioihin saatiin ratkaisu keväällä 1997, kun Warner Bros. julkisti, että nimirooliin oli valittu Nicolas Cage ja ohjaajaksi Tim Burton.

Nicolas Cage herätti Teräsmies-faneissa epäilyjä. Cage on tunnetusti loistava näyttelijä ja lisäksi sarjakuvafani – myöhemmin hän jopa antoi pojalleenkin nimeksi Kal-El – mutta hänen ulkoinen olemuksensa ei juuri tuonut mieleen sarjakuvan Teräsmiestä. Kaksi Batmania ohjanneen Burtonin valinta sen sijaan otettiin positiivisesti vastaan. Kevin Smith oli myös tyytyväinen, sillä hän oli itsekin jossain vaiheessa ehdottanut Burtonia ohjaajaksi.nicolascage

Burton kertoi ensin pitävänsä Smithin käsikirjoituksesta, mutta pian Smith sai huomata joutuneensa paitsioon. Ensin niin hyvän vastaanoton ja studion tuen saanut Smith saikin huomata, että Burtonilla oli omat suunnitelmansa tarinan suhteen. Burton ei suostunut edes tapaamaan Smithiä. Jonkin ajan kuluttua Smith saikin projektista kenkää, ja Burtonin aloitteesta käsikirjoittajaksi palkattiin Wesley Strick (Araknofobia, Batman – paluu).

Smithin hylätty käsikirjoitus on sittemmin löytänyt tiensä internetiin (sen voi löytää esimerkiksi script-o-rama.com -nettisivuilta), ja se on suuressa suosiossa sarjakuvafanien piirissä. Burtoniin suivaantunut Smith on kertonut Entertainment Onlinen haastattelussa signeeranneensa netistä printattuja kässäreitä tekstillä ”Fuck Tim Burton – Kevin Smith”, kieli poskessa tosin.

Myös Wesley Strickin käsikirjoitus sai kokea tylyn kohtalon. Warner Bros. oli jo antanut sille vihreää valoa, mutta useiden uusien elokuvien taloudelliset epäonnistumiset saivat studion tiukentamaan rahahanoja. Strickin käsikirjoitus hylättiin liian kalliina toteuttaa. Kuvaukset siirrettiin vuoteen 1998 ja ensi-ilta vuoteen 1999.

Seuraavaksi käsikirjoittajaksi valittiin Dan Gilroy (Freejack), mutta hänenkin käsikirjoitusluonnoksensa hylättiin. Sitten käsittelyyn otettiin Alex Fordin kirjoittama Superman: The Man of Steel, joka oli herättänyt suurta kiinnostusta Warnerin johtoportaassa.

Fordin käsikirjoitus vilisi Teräsmies-sarjakuvan henkilöhahmoja, mikä ei miellyttänyt sarjakuvia huonosti tuntevaa Jon Petersiä. Jo aiemmin Kevin Smithin tekstiä vaikeaselkoisena pitänyt Peters ei hyväksynyt Fordin käsikirjoitusta. Tässä vaiheessa myös Tim Burton lähti projektista ja ohjasi sen sijaan elokuvan Päätön ratsumies. Teräsmies pantiin jälleen jäihin.

Hollywood Reporter uutisoi helmikuussa 2000, että Oliver Stone olisi mahdollinen Superman-elokuvan ohjaaja. Taas uusi käsikirjoitus oli kierroksessa: Stone ja Warner Brosin johto olivat hyväksyneet William Wisherin laatiman tekstin. Ei kuitenkaan kestänyt kauaa kun nämäkin neuvottelut kariutuivat. Seuraavaksi käsikirjoittajaksi Jon Peters palkkasi pari kertaa Oscar-ehdokkaana olleen käsikirjoittajan Paul Attanasion (Quiz Show, Donnie Brasco), mutta hänenkin tuotoksensa hylättiin.

Sitten olikin Nicolas Cagen vuoro ilmoittaa, että hän ei ole enää mukana Superman-projektissa.

”Aluksi se tuntui hauskalta, mutta on kulunut liikaa aikaa. Haluan lähteä omille teilleni”, hän kertoi Mr. Showbizin haastattelussa kesäkuussa 2000.

Vaikka ongelmat kasautuivat, projektia ei kuitenkaan haudattu kokonaan. Sen sijaan alkoi tulla tietoja että Warner Bros. suunnitteli toisenkin Teräsmies-elokuvan tekemistä. Kyseessä oli kahden supersankarin kohtaamisesta kertova Batman vs. Superman, joka sekin oli ollut jo pitkään suunnitelmissa. Andrew Kevin Walker (Seitsemän) oli tehnyt käsikirjoituksen, ja ohjaajaksi oli valittu Wolfgang Petersen (Das Boot, Meren raivo). Petersen valitsi kuitenkin seuraavaksi ohjaustyökseen Troijan, ja Batman vs. Superman jäi tekemättä – ainakin toistaiseksi.

Varsinainen Superman-elokuva nytkähti sen sijaan eteenpäin. Helmikuussa 2002 Variety ilmoitti, että Superman-elokuvan ohjaajaksi on valittu Charlien enkeleillä läpimurron tehnyt musiikkivideomies Joseph McGinty Nichol eli McG. Televisiosarja Aliasin luoja ja sittemmin myös Lostin ja Mission:Impossible III:n käsikirjoittaja-ohjaaja J.J. Abrams oli laatinut lupaavan käsikirjoituksen.

McG ja tuotantoporras eivät päässeet yksimielisyyteen kuvauspaikoista, joten McG ohjasikin Supermanin sijaan toisen Charlien enkelit -elokuvan Full Throttle. McG:n tilalle valittiin toinen nuori menestysohjaaja Brett Ratner (Rush Hour, Punainen lohikäärme). Ratner palkkasi Jor-Elin rooliin Punaisen lohikäärmeen Hannibal Lecterin eli Anthony Hopkinsin, mutta nimiosan esittäjän valinta osoittautui ongelmalliseksi. Muun muassa Brendan Fraser ja Josh Hartnett olivat ehdolla Teräsmiehen rooliin, mutta yhteisymmärrykseen ei päästy kummankaan kohdalla. Roolitusongelmien lisäksi myös budjetti paisui paisumistaan, ja Petersin ja Ratnerin riidat kaikuivat Warner Brosin käytävillä. Hollywood Reporter ilmoitti maaliskuussa 2003, että puolen vuoden työn jälkeen Brett Ratner oli lähtenyt projektista.

Kesällä 2003 kerrottiin, että McG oli palaamassa ohjaajaksi. McG:n lentopelko kuitenkin esti töitten aloittamisen. Tuottajat halusivat kuvata Australiassa, kun taas McG halusi ohjata Pohjois-Amerikassa. McG ei suostunut millään ilveellä astumaan Sydneyn koneeseen, joten projekti oli hänen kannaltaan jo toisen kerran ohi.

Heinäkuussa 2004 Varietyssä kerrottiin, että ohjaajaksi on valittu Bryan Singer (Epäillyt, X-Men) . Singerille oli jo aiemmin tarjottu Supermanin ohjaajanpestiä, mutta hän oli kieltäytynyt koska ei halunnut käyttää Abramsin käsikirjoitusta. Lisäksi hänellä oli työn alla uusintaversio 70-luvun scifileffasta Logan’s Run sekä X-Menin kolmososa, joten Superman-elokuvaa oli vaikea sovittaa hänen kalenteriinsa.

Uuden sopimuksen mukaan Singer sai tehdä elokuvan kehittelemänsä tarinansa pohjalta, joten myös Abramsin kässäri hylättiin. Käsikirjoittajiksi palkattiin X-Men 2:ssa Singerin kanssa yhteistyötä tehneet Michael Dougherty ja Dan Harris. Logan’s Run pantiin toistaiseksi jäihin. X-Men 3:n ohjaajaksi Singerin tilalle palkattiin Brett Ratner, eli Singer ja Ratner tavallaan vaihtoivat elokuvia.

Lokakuussa 2004 pääosan esittäjäksi julkistettiin virallisesti Brandon Routh, tuntematon 25-vuotias näyttelijä, joka oli lähinnä näytellyt muutamassa televisiosarjassa. Lex Luthorin rooliin valittiin Singerin ohjaamasta Epäillyistä sivuosa-Oscarin voittanut Kevin Spacey. Lois Lanen esittäjäksi valittiin Kate Bosworth. Kuvaukset alkoivat Australiassa maaliskuussa 2005. Teattereihin elokuva saatiin kesäkuussa 2006.

Lisää luettavaa