Ridley Scottin ohjaama Gladiaattori-klassikkoelokuvan jatko-osa tulee Suomessa virallisesti ensi-iltaan 15. marraskuuta. Mielenkiintoista nähdä, millaisen vaikutuksen kakkososa tekee yleisöön: vuonna 2000 julkaistu alkuperäinen Gladiaattori on todellinen klassikko, ja monet ovat ihmetelleet, miksi Scott oikeastaan halusi vielä jatkaa tarinaa. Russell Crowen esittämän Maximus Decimus Meridiusin taival tuli päätökseensä ensimmäisen elokuvan lopussa, ja useat alkuperäisen elokuvan fanit haluaisivat jättää hienon tarinan rauhaan sellaisenaan. Pianhan tuo nähdään, onnistuuko Scott tuomaan Rooma-saagaan jotain uutta ja mielenkiintoista!
Jatko-osan ensi-illan alla voi palauttaa mieleen, mistä ainesosista alkuperäinen Gladiaattori lähti aikanaan liikkeelle. Elokuva oli alun perin käsikirjoittaja David Franzonin idea, kun yhdysvaltalainen elokuvatyöläinen matkasi pitkin Eurooppaa ja Lähi-itää 1970-luvun alussa. Franzoni ihmetteli, kuinka monesta maasta löytyi vanhojen taisteluareenoiden jäänteitä ja pohti, millainen bisnes gladiaattoritaistelut lienevät olleet antiikin Roomassa. Franzonia inspiroi myös Daniel P. Mannixin kirja Those About to Die (1958), joka sattumoisin on poikinut myös paraikaa Katsomossa pyörivän samannimisen tv-sarjan.
Franzoni esitteli ideansa Amistad-elokuvan aikaiselle työtoverilleen Steven Spielbergille, ja Spielberg kannusti häntä tekemään käsikirjoituksen valmiiksi. Franzoni alkoikin perehtyä antiikin Rooman tapahtumiin ja löysi sieltä kiinnostavan tarinan: historiankirjoituksessa varsin kyseenalaisen maineen saanut keisari Commodus sai surmansa, kun Narcissus, roomalainen painija ja gladiaattorina mielellään esiintyneen Commoduksen lähitaisteluopettaja, murhasi keisarin vuonna 192.
Salamurhasuunnitelma syntyi, kun Commoduksen rakastaja Marcia sekä prefektit Laetus ja Eclectus saivat selville, että keisari suunnitteli heidän mestauttamistaan. Marcia yritti myrkyttää Commoduksen, mutta tämä oksensi myrkytetyn viinin (tai ruoan) pois ja näytti selviävän. Seuraavaksi salaliittolaiset lähettivät Narcissuksen viimeistelemään työn, ja tämä tappoikin 31-vuotiaan Commoduksen kuristamalla. Joidenkin lähteiden mukaan Commodus kuristettiin kesken kylvyn, toiset väittävät hänen kuolleen sänkyynsä.
Commoduksen kuolemaa seurasi sisällissota, ja Narcissus teloitettiin näinä levottomina vuosina. Ei siis aivan yhtä ylevä tarina kuin elokuvassa, mutta niinhän se taitaa olla, ettei todellinen elämä ole aivan niin runollista kuin elokuvamaailmassa. Alkuperäisen Gladiaattorin voi katsoa Prime Videosta, Katsomosta ja Viaplaysta.