Top Gun isolta kankaalta 70-millisenä versiona! Kino Reginan kesä on herkkua leffafanille

Peukkua tälle!

17.5.2022 13:55

Kino Reginassa Helsingissä nähdään kesällä yli kaksisataa filminäytöstä. Kesän kohokohta on alkuperäinen Top Gun -elokuva 70 mm -näytöksenä.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) elokuvateatterissa Kino Reginassa nähdään kesän aikana yli kaksisataa filminäytöstä.

Tyypillisin esitysformaatti on 35 mm -filmi, mutta Kino Reginassa järjestetään ainoana teatterina Suomessa säännöllisesti myös 70 mm -filminäytöksiä, joissa kuva-ala on laajempi ja kokemus vielä tavallista filmielämystäkin sykähdyttävämpi.

Koska kesäkaudella suurin osa elokuvien esityskopioista tulee KAVIn omista arkistoista, useissa näytöksissä on myös suomenkieliset tekstitykset.

Kesän kohokohta on 70 mm -näytös elokuvasta Top Gun – lentäjistä parhaat (1986), jonka odotettu jatko-osa Top Gun: Maverick (2022) on tulossa ensi viikolla ensi-iltaan elokuvateattereissa.

Alkuperäinen Top Gun oli 1980-luvun sukupolvikokemus ja monien mielestä se kaikkien aikojen lentoelokuva. Se oli myös näyttelijä Tom Cruisen läpimurtoelokuva megatähdeksi, ja heinäkuussa 60 vuotta täyttävälle huimapäälle onkin omistettu kesäkaudella kokonainen esityssarja.

Neljäntoista elokuvan sarjaan sisältyvät kaikki kolme Tom Cruisen ja hänen entisen vaimonsa Nicole Kidmanin yhdessä tähdittämää elokuvaa, joista Kaukainen maa (1992) nähdään sekin 70 mm -filmikopiolta.

Kino Reginan kesäohjelmisto sisältää lisäksi Terrence Malickin näyttävillä kuvillaan suurten kysymysten äärelle johdattavia elokuvia, Akira Kurosawan tuotannon parhaat palat sekä näyttelijä Jean-Pierre Léaudin elokuvien sarjan 400 kepposta -elokuvan (1959) pikkupojasta La morte de Louis XIV:n (2016) kuolevaksi Aurinkokuninkaaksi.

Myös Judy Garland varttui lapsesta aikuiseksi valkokankaalla, ja hänen satavuotisjuhlasarjassaan nähdään ihastuttavia klassikoita, kuten Ihmemaa Oz (1939) ja Tähti on syttynyt (1954).

Kotimainen tarjonta huipentuu Helsingin ensiesitykseen Mikko Niskasen ylistetystä vuoden 1972 tv-sarjasta Kahdeksan surmanluotia, jonka on pieteetillä restauroinut 35 mm -filmille Martin Scorsesen The Film Foundation kunnianosoituksena Peter von Baghille.

Tutustu koko kesän ohjelmistoon täältä.

Lisää luettavaa