Yhtä elokuvamusiikin juhlaa – konserttiarviossa Lords of the Sound: Music Is Coming

Orkesteri toi hittikonserttinsa myös Helsingin Musiikkitaloon.

4.11.2024 10:07

Musiikkitalon lava hohkaa sunnuntaina 3. marraskuuta sinistä valoaan tyhjille orkesterin paikoille. Tunnelma salissa on innokkaan odottava. Pian yleisön eteen nousee yli 30 henkinen soittajien ryhmä, kahdeksan kuorolaulajaa, osaava solisti sekä innokas kapellimestari – esiintymisvuoron saa Lords of the Sound.

Ukrainalainen, jo kymmenisen vuotta toiminnassa ollut orkesteri on kiertänyt menestyksekkäästi ympäri Eurooppaa vuosien ajan. Suomessa he ovat ehtineet ihastuttaa kuulijoitaan tämän Music Is Coming -kiertueen merkeissä ennen Helsingin pysähdystään myös Oulussa, Porvoossa, Kouvolassa, Lahdessa, Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa.

Lords of the Sound vangitsee kuulijansa konserttisalin penkkeihin laajalla kattauksella mahtipontisia elokuva- ja televisiosarjasävelmiä, jotka ovat tuttuja varmasti suurimalle osalle yleisöstä. Konsertin nimi – Music Is Coming – joka leikittelee Game of Thronesista tutulla “Winter is coming” -lausahduksella, antaa osviittaa sen fantasiapainotteisuudesta. Silti mukaan mahtuu myös seikkailun ja tieteismaailmojen tuntua.

Soundtrack-melodioita päästäänkin kuulemaan alkaen Emmy-palkitun Ludwig Göranssonin The Mandalorianista päättyen Oscar-voittaja Hans Zimmerin Pirates of the Caribbeaniin. Näiden välistä löytyy yllin kyllin musiikkia myös esimerkiksi Harry Potterista (John Williams), The Witcherista (Sonya Belousova), The Fifth Element – puuttuvasta tekijästä (Éric Serra), Narnian tarinoista (Harry Gregson-Williams, David Arnold), Tarusta sormusten herrasta (Howard Shore), Viikingeistä (Trevor Morris), Matrixista (Don Davis), Game of Thronesista (Ramin Djawadi) ja Mad Maxista (Brian May, Junkie XL).

Kuva: Ira Hurskainen

Muusikot ovat kaikki taitavia ammattilaisia ja heidän henkiin loihtimansa sävelmät kuulostavat todella upeilta Musiikkitalon akustiikoilla – kylmät väreet nousevat pintaan useaan otteeseen settilistan aikana. Soittajat ja laulajat pääsevät mukavasti myös esittämään omia soolo-osuuksia spottivalon varmistaessa yleisön kiinnittävän huomion oikeaan suuntaan. Valoja käytetään muutenkin hyvin hyödyksi esityksen aikana, joskin varsinkin konsertin alkupäässä tätä aspektia voisi tuoda mukaan rohkeasti vielä lisääkin.

Toisena pienoisena noottina on mainittava varsinkin James Hornerin Avatar-musiikkien aikana kuultavat huilumelodiat. Puhallinsoittimen nuotit nousevat osion aikana paikoitellen niinkin korkealle, että ne saavat korvassa aikaan ikävän särähdyksen.

Erityisen mieleenpainuvia laulunumeroita pääsee taituroimaan solisti Yaroslav Radionenko useamman eri kappaleen aikana. Hänen korkeat oopperamaiset nuottinsa Enyan May It Be -kappaleessa, Zimmerin Dyyni-musiikeissa ja The Fifth Element -esityksessä vaikuttavat vahvasti. Mainiota lauluesiintymistä kuullaan myös Viikingit-osion aikana, joka tuntuu saavan koko orkesterin parhaiten jammailutunnelmiin konsertin puitteissa.

Kuva: Ira Hurskainen

Itse musiikkisisällön lisäksi elokuvien ja televisiosarjojen toismaailmallisia tunnelmia heijastelevat toimivasti myös orkesterin esiintymisasut sekä diginäytöllä pyörivät tausta-animaatiot. Fantasiamekot, viikinkimeikit ja muut asusteet sopivat teemaan ja edistävät myös ajatusta siitä, että muusikot ovat itsekin innoissaan esittämästään materiaalista.

Diginäytöllä pyörivät vaihtuvat animaatiot on toteutettu pehmeällä maalausmaisella tyylillä, jota on miellyttävä katsella. Animaatiot eivät ole suoraan lähdemateriaaleistaan kopioituja, vaan ne tuntuvat enemmänkin fanitaiteelta kyseisistä sisällöistä. Vaikka kuvasto on läsnä koko konsertin ajan, se ei onneksi vie liikaa huomiota pois tapahtuman pääpointista eli soittajista. Onkin mielenkiintoista päästä seuraamaan reaaliajassa, mitä soittimia omien suosikkielokuva- ja -televisiosarjamusiikkien toteutukseen oikein käytetäänkään.

Konserttikokemus saa plussaa myös lokalisoinnistaan. Ennen jokaista uutta musiikkikokonaisuutta diginäytölle ilmestyy näkyviin asianomaisen säveltäjän sekä lähdeteoksen nimi suomea puhuvan miesäänen alustaessa samalla yleisölle kyseisen elokuvan tai sarjan ydintunnelmia. Yleisön ei siis tarvitse huolehtia englannin kielitaitonsa riittävyydestä tai esitysmateriaalien perässä pysymisestä.

Lords of the Sound: Music Is Coming on mieleenpainuva, monipuolinen ja taitavasti toteutettu konserttielämys, jonka musiikkivalikoimasta löytyy taatusti tarttumapintaa kaikenlaisille elokuvien ja televisiosarjojen ystäville. Tai toki vain klassisesta musiikista nauttiville kuuntelijoillekin.

Tämän orkesterin taiteen pariin tekee ehdottomasti mieli palata vielä uudemmankin kerran.

★★★★★

Ira Hurskainen