Viime viikolla kerrottiin Googlen tekemästä tutkimuksesta, jonka avulla voi ennustaa elokuvien menestyksen.
Aiheesta kirjoitettiin useita vetäviä otsikoita.
”Google osaa ennustaa leffojen ensi-ilta menestyksen” [sic], kuului esimerkiksi Talouselämän jutun otsikko.
Googlen tutkimus olikin kiinnostava. Sen tuloksista selvisi, että verkkohakujen perusteella elokuvan lipputuoton voi arvioida 94 prosentin tarkkuudella.
Kuulostaa huimalta, mutta tekisi mieli pistää jäitä hattuun.
Kukaan ei ensinnäkään tuntunut kiinnittävän huomiota siihen, että tutkimus koski vain ensi-iltaviikonlopun lipputuloja.
Ensi-iltaviikonlopun tulos on tärkeä mittari, mutta monissa pienen budjetin tuotannoissa ja vakavissa draamaelokuvissa ensi-iltaviikonlopun ja kokonaistuoton suhde on aivan eri kuin suosituissa toimintaelokuvissa. Nuorille suunnatut viihde-elokuvat saavat suuret avausviikonlopun tulot, jotka kuitenkin putoavat nopeasti. Laatudraamojen katsojaluku taas usein pysyy tasaisena pitkään.
Toinen juttu on sitten se, toimiiko Googlen systeemi käytännössä todella noin tarkkaan.
Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa tuli ensi-iltaan pienen budjetin kauhuelokuva The Purge. Arvostetut elokuvan tuottoja seuraavat sivustot kuten The Numbers ja Box Office Mojo olivat arvioineet sen avaustuotoksi 19–20 miljoonaa dollaria. Rohkeimmissa ennusteissa odotettiin 25 miljoonan viikonloppua. Sekin olisi ollut loistava avaus 3 miljoonan dollarin budjetilla tehdylle elokuvalle.
The Purge oli kuitenkin viikonlopun yllättäjä ja tuotti lähes tuplasti sen mitä kokeneet analyytikot veikkasivat eli 36,4 miljoonaa. Tulos yllätti kaikki.
”Emme odottaneet lähellekään näin kovaa tulosta”, elokuvaa Yhdysvalloissa levittävän Universal-yhtiön johtaja kertoi. Universalin omien arvioiden perusteellakaan ei odotettu kuin korkeintaan 20 miljoonaa dollaria.
En tiedä oliko The Purgen lukuja arvioineilla analyytikoilla Googlen keinoja vielä käytössä, mutta en ole nähnyt kenenkään tulevan esiin ja osoittavan, että Googlen menetelmää käyttäen tämänkin olisi voinut ennustaa paremmin.
Miksi? Koska The Purge oli poikkeus sääntöön. Ja tällaisia poikkeuksia tulee varmasti lisää, ehkä jo tulevana viikonloppuna.
Siksi on turha kuvitella, että Google olisi keksinyt menestyksen salaisuuden. Olisikin hyvä palauttaa mieleen Oscar-palkitun käsikirjoittaja William Goldmanin sanat.
Nobody Knows Anything. Kukaan ei tiedä mitään.
Hollywoodin kuin omat taskunsa tunteva Goldman kirjoitti vuonna 1983 ilmestyneessä kirjassaan Adventure in the Screen Trade tuon lauseen, jota hän piti ehkäpä tärkeimpänä asiana elokuvateollisuudessa.
Kukaan ei tiedä, mikä elokuva menestyy. Se on vastaus kaikkeen. Esimerkkinä Goldman kertoo Kadonneen aarteen metsästäjistä, joka oli aikansa suurin menestys. Yksikään elokuvastudio ei kuitenkaan halunnut rahoittaa sitä. Lopulta Paramount suostui ottamaan elokuvan tuotantoon.
Miksi? Koska kukaan ei tiedä mitään. Miksi muut studiot eivät kiinnostuneet siitä? Vastaus on sama: koska kukaan ei tiedä mitään. Goldmanin kirjassa on monia muitakin esimerkkejä siitä, että elokuvien menestystä on mahdoton ennustaa.
Goldmanin kirja ilmestyi jo 30 vuotta sitten, mutta edelleenkään menestyksen salaisuutta ei olla vielä keksitty. On vain keksitty apuvälineitä, joilla voi tehdä ennusteita. Googlen systeemi voi olla tarkempi kuin urheilutuloksia ennustava mustekala Paul tai venäläisten invaasiosta profetoiva Jouko Piho, mutta tosiasiassa menestystä ei voi ennustaa etukäteen. Totuus on jossain nollan ja 94 prosentin välissä.
Jussi Huhtala
Kirjoittaja on Episodin toimituspäällikkö