Viekö tekoäly meidät turmioon? Chat GPT:stä on tullut 2001: Avaruusseikkailun HAL-tietokoneen kaltainen pahis

Uhkakuvia ei pidä vähätellä, mutta elokuvantekijöille tekoälystä voi olla tulevaisuudessa merkittävää apua.

15.9.2023 08:45

Tekoäly on jo kohta vuoden verran ollut kuuma puheenaihe työpaikoilla, kodeissa ja baareissa. Chat GPT:n kaltainen generatiivinen tekoäly saattaa mullistaa maailman, mutta monien mahdollisuuksien sijaan se nähdään ennen kaikkia uhkana. Ainakin jos lukee lehtiartikkeleita. Tekoäly johtaa ydinsotaan tai sukupuuttoon, tai jos ne saadaan estettyä, niin ainakin se vie kaikilta työpaikat.

Monet tekniset innovaatiot ovat ensin uhka normaalille kehitykselle, ennen kuin ne vähitellen hyväksytään, oli sitten kyse polkupyörästä, sähköautosta tai elokuvien ja musiikin suoratoistosta. Tekoälyn kohdalla näitä uhkakuvia näyttää olevan enemmän kuin minkään muun asian kohdalla. Tekoälystä on monien silmissä tullut 2001: Avaruusseikkailun HAL-tietokoneen kaltainen pahis, josta ei voi seurata mitään hyvää.

Uhkakuvia ei kuitenkaan pidä vähätellä. Tekoälyn avulla on mahdollista tuottaa myös monenlaista haitallista misinformaatiota tai jopa rakentaa kemiallisia aseita.

Tekoälyn ovat nähneet uhkana myös elokuvien tekijät ja näyttelijät, ja heillä on siihen hyvät perustelut. Hollywoodin viimeaikainen käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakko on ottanut yhdeksi kiistakapulaksi tekoälyn käytön. Käsikirjoittajaliitto haluaa estää Chat GPT:n kaltaisen generatiivisen tekoälyn luoman sisällön käsikirjoituksissa. Myös näyttelijät ovat huolissaan tekoälyn käytöstä ja haluavat puuttua tapoihin, joilla hahmoja muokataan digitaalisesti.

Huolet ovat ymmärrettäviä. Tekijöiden ja näyttelijöiden oikeudet on luonnollisesti turvattava. Silti en haluaisi nähdä generatiivista tekoälyä niin suurena uhkana kuin monet maalailevat. Itse olen omissa kokeiluissani havainnut, että Chat GPT on loppujen lopuksi vain työkalu. Se ei kirjoita juttuja puolestasi. Sen luoma sisältö ei välttämättä perustu edes faktoihin, eikä siihen kannata luottaa aukottomasti. Chat GPT laatii käden käänteessä puolestasi tarvittavan html-koodinpätkän, mutta jos pyytää siltä vaikkapa tunnetun elokuvan juonikuvausta, se saattaa pistää mukaan omiaan ja tehdä hassujakin mokia. Kuten vanha sanonta kuuluu, Chat GPT on hyvä renki mutta huono isäntä.

Elokuvantekijöille tekoälystä voi kuitenkin olla tulevaisuudessa merkittävää apua. Varietyn artikkelin mukaan tekoäly voi olla Hollywoodille enemmän hyödyksi kuin haitaksi. Monet digitaaliseen kuvankäsittelyyn liittyvät prosessit, jotka veivät ennen valtavasti aikaa ja resursseja, voidaan toteuttaa tekoälyn avulla. Esimerkiksi Game of Thrones -sarjaan unohtunut kahvimuki tai vastaavat kömmähdykset voidaan nyt korjata uusilla työkaluilla, jotka perustuvat tekoälyn käyttöön. Elokuvien jälkituotannossa voidaan myös lisätä tarvittavia visuaalisia elementtejä tekoälyn avulla. Erikoistehosteiden luomisessa tekoälyä voidaan käyttää nyt hyväksi aivan uudella tavalla. Tämänkaltaiset apuvälineet lyhentävät tuotantoaikatauluja ja budjetteja merkittävästi.

Kuten Varietyn jutussa huomautetaan, tekoälyn ei tarvitse olla tarinan konna. Generatiivinen tekoäly on tehokas apuväline. Se ei estä ihmisiä käyttämästä luovuuttaan, vaan parhaassa tapauksessa se voi tehostaa ihmisen tekemää työtä, ja sitä kautta antaa mahdollisuuden ihmisen omalle luovuudelle. Tekoäly ei ainakaan vielä pysty saamaan aikaan sitä inhimillistä kosketusta, joka tekee luovasta työstä valmiin.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä X:ssä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Etsitkö laadukasta katsottavaa? Tarjolla on takuuvarmasti halpa ja hyvä suoratoistopalvelu

Lisää luettavaa