Etsitkö laadukasta katsottavaa? Tarjolla on takuuvarmasti halpa ja hyvä suoratoistopalvelu

Verorahoille vastinetta.

18.8.2023 10:29

Kun puhutaan suoratoistosta, usein ensin mainitaan Netflix ja seuraavaksi ehkä HBO Max ja Disney Plus ja muut kuukausimaksulliset palvelut. Aika harvoin muistetaan, että suomalaisilla on käytössään suoratoistopalvelu, jonka kaikki saavat käyttöönsä Yleisradioveroa vastaan.

Olen valinnut seuraavalle listalle elokuvia tämän kesän tv-tarjonnasta Yle Teemalla ja Areenassa. Ainoana kriteerinä on että ne ovat ansiokkaita elokuvia, jotka kestävät tai suorastaan ansaitsevat uusintakatselun. Ja edellytyksenä on ollut myös se, että ne ovat Areenassa vielä hyvän aikaa katsottavissa.

  1. Oletko David Cronenbergin fani? Kukapa ei olisi. Cronenbergin ohjaama Alaston lounas unohtuu usein, kun puhutaan kanadalaisohjaajan tuotannosta. Vuoden 1991 elokuva pohjautuu beat-runoilija William S. Burroughsin kulttikirjaan, jota pidettiin mahdottomana filmata. Tajunnanvirtatekniikalla kirjoitettu huumehöyryinen romaani siirtyi Cronenbergin käsissä sovitukseksi, jossa kirja on heitetty syrjään ja synnytetty aivan uudenlainen teos elokuvakerronnan keinoin. Ja jos luulit että Peter Wellerin paras rooli nähtiin RoboCopissa, niin kannattaa tarkistaa se mielipide. Alaston lounas on katsottavissa 29. elokuuta saakka.
  2. Yhdysvaltalaisohjaaja Todd Haynes on Cronenbergin tavoin omaperäinen tekijä, joka on käsitellyt värikylläisissä elokuvissaan amerikkalaisen yhteiskunnan kipukohtia ja tehnyt syvällisiä henkilökuvia rockmusiikin maailmasta. Vuoden 2015 ohjaustyö Carol on 1950-luvulle sijoittuva sykähdyttävän tyylikäs elokuva kielletystä rakkaudesta. Katsottavissa 24. syyskuuta saakka.
  3. Entäpä jos katsoisi välillä ranskalaista elokuvaa? Filippo Menghettin ohjaama Yhdessä (2019) kertoo Carolin tapaan kahden naisen salaisesta rakkaudesta, mutta tarina on täysin erilainen. Parisuhteessa kiinteästi elävät Nina ja Madeleine ovat salanneet suhteensa vuosikymmeniä, mutta Madeleinen sairastuessa lähipiiri sysää Ninan ulkopuolelle.
  4. Lisää ranskankielistä elokuvaa tarjoaa nuoren polven kanadanranskalainen Xavier Dolan, jonka vuoden 2019 ohjaustyö Matthias & Maxime sukeltaa lapsuudesta aikuisuuteen siirtyvän kaveriporukan sielunelämään koskettavasti. Yhdessä ja Matthias & Maxime ovat katsottavissa 25. syyskuuta saakka.
  5. Boomereistakin on tehty hyviä elokuvia. Yksi sellainen on ruotsalainen Mies, joka rakasti järjestystä vuodelta 2015. Ralf Lassgårdin esittämä Ove on Ruotsin oma mielensäpahoittaja, joka on leskeksi jäätyään keskittynyt pitämään asuinalueensa järjestystä yllä. Naapurit vain pitävät häntä kyttäilevänä pihapoliisina. Hollywood-uusintaversiossa A Man Called Otto nähdään pääosassa Tom Hanks, mutta jälleen kerran alkuperäinen on parempi. Katsottavissa 29. syyskuuta saakka.
  6. Kari Hotakaisen Finlandia-palkittuun romaaniin perustuvan Juoksuhaudantien (2004) päähenkilö Matti Virtanen on samaa sukupolvea kuin Ove ja hänen selvä hengenheimolaisensa. Kun vaimo ja lapsi lähtevät, unelmistaan jo kerran luopunut Matti päättää rakentaa talon saadakseen onnellisen perheen takaisin yhteen. Eero Aho tekee erinomaisen roolityön traagisen suomalaisen miehen roolissa. Ohjauksesta vastaa kotimaisen elokuvan kärkinimiin kuuluva Veikko Aaltonen. Juoksuhaudantie on katsottavissa 15. tammikuuta saakka.

Nämä kesällä katsomani elokuvat ovat vain pintaraapaisu Areenan monipuolisesta sisällöstä. Kaiken lisäksi alusta on käyttäjäystävällinen ja toimii pätkimättä. Jos kesäloman aikana on tullut käytettyä luottokorttia tappiin asti, turhia kuluja voi karsia pistämällä maksulliset suoratoistopalvelut hetkeksi tauolle keskittymällä hetkeksi Areenan maksuttomaan elokuvatarjontaan. Sen käyttö ei ole tarkkaan ottaen ilmaista, vaan Yle-vero on pulitettava joka tapauksessa, ellet ole pienituloinen. Onneksi verolle on tässä tapauksessa reilusti vastinetta.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä X:ssä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Erään aikakauden päätös: Onko suoratoisto maailman suurin pyramidihuijaus?

Lisää luettavaa