Netflix on nyt käännekohdassa – Onko suoratoistoyhtiön nerokas oivallus jäämässä historiaan?

Binge watching, bingetys, bingettäminen. Netflixin myötä syntyi uusi tapa katsoa sarjoja, kun suoratoistoyhtiö vakiinnutti tavan julkaista sarjojensa koko tuotantokauden kerralla katsottavaksi.

9.8.2022 10:25

Ennen suoratoistoakin ahmittiin sarjoja dvd-boksilta, ja televisiossakin järjestettiin sarjamaratoneja, mutta Netflixin myötä binge watching kasvoi kaikkien tuntemaksi ilmiöksi.

House of Cards, Orange is the New Black, Squid Game ja muut suosikkisarjat ovat ilmestyneet tuotantokausi kerrallaan, ja monet ovat ahmineet ne jo ensimmäisenä viikonloppuna. Samalla on syntynyt nostetta sosiaalisessa mediassa. Netflixin filosofiaan kuuluu taistella perinteisen television kaavamaisuuksia vastaan, ja siihen sopii hyvin se, että suosikkisarjan uutta jaksoa ei tarvitse odottaa viikkoa. Se on nykyaikaa, ja sitä Netflixin käyttäjät odottavat.

Niin kauan kuin Netflixillä meni hyvin ja tilaajamäärä kasvoi ja osakekurssi nousi, tätä strategiaa pidettiin hyvänä. Viime vuosina kilpailu alalla on kuitenkin kasvanut, ja Netflix on joutunut miettimään periaatteitaan uudestaan. Aiemmin tänä vuonna kerrottiin, että Netflix suunnittelee mainosten lisäämistä palveluunsa. Voi olla, että tuotantokausiakaan ei julkaista enää jatkossa kokonaisuudessaan.

Kilpailijoista Disney Plussan tulo markkinoille on todennäköisesti vaikuttanut eniten asiaan. Disney on Netflixiä konservatiivisempi yritys, ja siellä halutaan pitäytyä tutussa jakso per viikko -systeemissä. Heillä se on myös osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.

Kun Marvel-sarja WandaVision tuli viime vuoden tammikuussa Disney Plussaan, se päihitti striimausluvussa Bridgertonin, joka oli tuolloin Netflixin suurin hitti. Paljastui, että Marvel-fanit jaksoivat odottaa uutta jaksoa viikon, ja se myös sarjan suosiota yllä. Samalla tavalla Disney Plussassa on julkaistu myös suositut Star Wars -uutuussarjat.

Asiaa on analysoitu sijoitusneuvontayhtiö The Motley Foolin artikkelissa.

Ilmiö ei koske pelkästään Marvel- ja Star Wars -sarjoja. Hyvä esimerkki on viime vuonna alkanut Disney Plus -sarja Only Murders in the Building, joka on jatkunut tänä kesänä. Kun rikoskomediasarjan ensimmäinen kausi julkaistiin elokuussa 2021, se nousi Yhdysvaltain striimatuimpien nimikkeiden listalla vasta sijalle 99. Sarja alkoi kuitenkin saada jakso jaksolta positiivista nostetta, ja syyskuun lopulla se oli jo sijalla 19. Näin ei välttämättä olisi käynyt, jos koko tuotantokausi olisi julkaistu kerralla. 

Netflix on varmasti tutkinut asiaa tarkkaan, sillä nyt se on tinkimässä periaatteistaan tässäkin asiassa. Stranger Things on Netflixin suosituimpia sarjoja, mutta toukokuussa ilmestynyt neljäs kausi ei tullutkaan kerralla katsottavaksi. Kaksi viimeistä jaksoa julkaistiin vasta heinäkuun alussa. Se ilmeisesti kannatti, sillä loppujaksoja striimattiin ennätysmäärä. 

Onko tästä tulossa pysyvä käytäntö? Varmasti, jos Netflix saa tällä tavalla striimausluvut ja tilaajamäärän kasvamaan. Stranger Thingsin kohdalla tehty kokeilu luultavasti rohkaisee tähän. Squid Game ja Bridgerton saattavat olla seuraavia nimikkeitä, joiden uudet kaudet eivät tulekaan kerralla katsottavaksi. Katsojan kannalta jaksojen panttaaminen ei ole hyvä ratkaisu. Kun on kerran tottunut saamaan katsottavaksi koko tuotantokauden, se on taka-askel, jota ei tarvitsisi ottaa. 

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Netflixillä on nyt harkinnan paikka: Ison budjetin elokuvat vaarassa

Lisää luettavaa