One Life

Huima tositarina englantilaisesta pankkiirista, joka pelasti natsien kynsistä juutalaislapsia juuri ennen sodan puhkeamista. Kiinnostava elokuva jää hieman valjuksi tärkeästä aiheesta huolimatta. (Ikäraja K-12)

22.3.2024 07:33
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 22.03.2024

”Se, joka pelastaa yhden elämän, pelastaa koko maailman”, sanotaan juutalaisten pyhässä kirjoituksessa Talmudissa. Sanonta on tuttu myös niille, jotka ovat nähneet Schindlerin lista -elokuvan. Sama pätee tähän BBC:n tuottamaan elokuvaan Sir Nicholas ”Nicky” Wintonista hänen pelastaessaan juutalaisia lapsia Prahasta natsien kynsistä.

Vanhana miehenä vuonna 1988 Nicky (Anthony Hopkins) on luvannut vaimolleen Gretelle (Lena Olin) vihdoin siivota joka paikassa kotona lojuvat vanhat arkistonsa tämän viikonloppureissun aikana. Nicky tarttuu lopulta toimeen ja tulee näin kohdanneeksi viidenkymmen vuoden takaiset tapahtumat ajalta juuri ennen toisen maailmansodan alkua.

Joulun alla vuonna 1938 pankkiirina toimiva Nicky (Johnny Flynn) oli matkalla Sveitsin Alpeille laskettelemaan, mutta päätyikin Prahaan avustustyötä tekevän ystävänsä Martinin (Ziggy Heath) luo. Vierailullaan brittiläisen pakolaisapukomitean luona hän näki Saksan valloittamalta sudeettialueelta paenneita siviilejä todella karuissa oloissa tilapäisellä pakolaisleirillä.

Erityisesti Nickyä järkytti nähdä lasten kurja tila. Jotkut heistä olivat vanhempiensa kanssa, toiset täysin yksin. Nicky ei voinut ummistaa silmiään toisten ahdingolta, ja niin hänen suunnitelmansa muuttuivat täysin.

Pankkiirina Nicky oli tottunut järjestämään ja junailemaan asioita, ja niitä kykyjään hän alkoi käyttää byrokratian vastustuksesta huolimatta. Etenkin Saksassa marraskuussa 1938 ns. kristalliyön jälkeen asenteet juutalaisia kohtaan olivat kiristyneet ympäri Eurooppaa maiden pelätessä suuria pakolaisaaltoja. Suurena apuna Nickylle oli hänen äitinsä Babi (Helena Bonham Carter), joka oli itsekin saksanjuutalainen ja paennut Saksan antisemitismiä Britanniaan.

Operaatio oli vaikea ja monimutkainen: Prahassa lasten vanhemmat piti suostutella eroamaan lapsistaan, heille piti saada kulkuluvat junamatkalle läpi Euroopan, etenkin Saksan ja rajansa juutalaisilta sulkeneen Alankomaiden. Siitä laivamatka Englantiin ja lopuksi lapsille oli löydettävä sijoitusperheet. Vaikeuskerroin kasvoi, kun Saksan valloitti loputkin Tšekkoslovakiasta tammikuussa 1939.

Vuonna 1988 paikallinen sanomalehti Maidenheadissa tekee jutun Nickystä. Tarina kantautuu That’s Life! -tv-ohjelman tekijöiden korviin, ja he päättävät kertoa Nickyn tarinan suorassa tv-lähetyksessä järjestäen Nickylle aikamoisen yllätyksen.

BBC on mestari tekemään eri aikakausille sijoittuvaa periodidraamaa. Niin on nytkin. Kokeneen, eri tv-sarjoissa meritoituneen ohjaaja James Hawesin käsissä tarina kulkee todella sujuvasti kaiken osuessa kohdilleen mitä tulee näyttelijöihin, lavastukseen, puvustukseen ja tarinan dramaturgiaan. Erityisesti esiin nousevat aina mahtava Anthony Hopkins vanhana Nickynä ja karismaattinen Helena Bonham Carter Nickyn sisukkaana äitinä.

Mutta esiin nousevat myös vankan ja rutinoituneen BBC:n heikkoudet: liika silottelu ja varman päälle pelaaminen. Vaikka kaikki on juuri kuten pitää ollakin, jää elokuva silti hieman etäiseksi. Katsoja ei pääse samalle vereslihalle, jolla tapahtumien keskiössä aidosti olleet olivat tuolloin, vaan lähinnä tarkkailee ja toteaa asioiden kulun.

Hannu Liekso

One Life -elokuvan traileri

Lisää luettavaa