Genret: Historia

Love & Friendship

Jane Austenin teoksien filmatisoinneista tunnetaan varmasti ainakin Ylpeys ja ennakkoluulo, Järki ja tunteet sekä Emma. Joillekin vannoutuneille harrastajille saattavat olla tuttuja myös Kasvattitytön tarina, Northanger Abbey ja Viisasteleva sydän. Kirjeiden muodossa kirjoitettu Lady Susan julkaistiin vuonna 1871, vuosikymmeniä kirjailijattaren kuoleman jälkeen. Se on aikaisemmin mainittuja teoksia huomattavasti tuntemattomampi teos – mutta toivottavasti ei enää mainion Love & Friendship -elokuvan jälkeen.

Tyttökuningas

Ruotsin kuningatar Kristiinasta (1626–1689) kertovan elokuvan tarina alkaa, kun Kristiinan (Lotus Tinat) seuraa 30-vuotisessa sodassa kaatunutta isäänsä Kustaa II Adolfia (Samuli Edelmann) valtaistuimelle. Vielä hän ei kuitenkaan saa nauttia valtansa kaikista eduista, sillä tytön täysi-ikäisyyteen saakka ohjaksia pitelee valtakunnankansleri Axel Oxenstierna (Michael Nyqvist). Kristina (Malin Buska) varttuu ja kouluttautuu. Häntä kiinnostavat enemmän politiikka ja aseet kuin pitsinnypläys. Saatuaan kruunun päähänsä sekä muut vallan tunnusmerkit käsiinsä, alkaa hän uudistaa hallintoa.

The Assassin

Taiwanilainen Hou Hsiao-hsien, 68, on Euroopassa poikkeuksellisen arvostettu ohjaaja, jonka elokuvat ovat kilpailleet Cannesin Kultaisesta palmusta peräti seitsemän kertaa. Ohjaaja voitti Venetsian festivaalin pääpalkinnon, Kultaisen leijonan, upealla poliittisella draamallaan A City of Sadness (1989), joka käynnisti Taiwanin historiaa käsittelevän trilogian. Sen keskimmäinen osa The Puppetmaster (1993) vei Houn puolestaan ensi kertaa Cannesiin, jossa filmi voitti juryn palkinnon.

Tsamo

Ymmärrän mitä Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui haluavat kertoa Tsamolla, ymmärrän sen erittäin hyvin. Aihe on tärkeä. Elokuva on allegoria sille, kuinka alkuperäiskansoja riistetään. Riistoa on tapahtunut kautta historian, eikä sille näyttäisi tulevan loppua, ennen kuin monikulttuuriset megayritykset muokkaavat tuhopolitiikkaansa inhimillisemmäksi.