8-pallo

GENRE , ENSI-ILTA 22.02.2013 TÄHDET

8-pallo on biljardipeli, joka päättyy, kun pelaaja pussittaa viimeisenä pallon numero 8. Nyt ei kuitenkaan pelata biljardia, vaan eletään pätkä elämää vankilasta vapautuvan Piken (Jessica Grabowsky) ja tämän vauvan kanssa. Pike on elänyt vauhdikasta, huumeiden värittämää ja rikollistakin elämää, jota hän ollut sovittamassa valtiovallalle. Vankilassa ollessaan hän on saanut vauvan, ja vapautuessaan hän on päässyt eroon huumeista ja haluaa saada elämänsä kuntoon ilman vanhaa painolastia. Entinen elämä palaa kuitenkin piinaamaan Pikeä hänen entisen heilansa ja lapsen isän Lallin (Eero Aho) muodossa. Lalli on piileskellyt Portugalissa Suomen lakia jatkaen gangsterimaista elämäntapaansa. Suomeen palattuaan hän löytää Piken helposti ja vetää tämän itsensä ja sekalaisen joukkonsa mukaan.

Samaan aikaan sairauslomaltaan töihin palannut konstaapeli Olli Repo (Mikko Leppilampi) laitetaan vanhemman rikostutkija Elias Kasken (Pirkka-Pekka Petelius) pariksi. Tarkoitus on samalla tutkia Kasken poliisijohtoa epäilyttäviä metodeja. Kaski kun pitää liian läheisiä suhteita ”asiakkaisiinsa”.

8-pallo on Aku Louhimiehen uusin ohjaustyö, ja se jatkaa ohjaajan yhteiskunnan synkemmän puolen esittelyä. Viime vuonna ilmestynyt Vuosaari oli jo tutkielma rankoista ihmiskohtaloista, mutta nyt Louhimies sukeltaa vieläkin syvemmälle tummiin vesiin. Näitä vesiä hän on kyntänyt Irtiottoja-tv-sarjasta (2003) lähtien tehden sen taiten ja aina jonkinlaisen toivonkipinän säilyttäen. Louhimies on taitava tarinankertoja, joka osaa rytmittää elokuvansa hienosti ja saa näyttelijöistään irti huimia suorituksia laittaessaan heidät todella lujille.

8-pallo pureutuu iholle. Piken kokeman tuskan – niin henkisen kuin fyysisen – voi melkeinpä itse kokea katsomossa. Näyttelijätyö on kautta linja upeaa. Louhimies sekoittaa töissään itselleen tuttuja näyttelijöitä uusiin nimiin. Esimerkiksi Aho, Leppilampi ja Mikko Kouki ovat ennenkin työskenneet Louhimiehen kanssa, jotkut jopa 1990-luvulta lähtien. Jessica Grabowsky ja Pirkka-Pekka Petelius tekevät ensiesiintymisenä Louhimiehen elokuvassa.

Myös käsikirjoitus toimii todella hyvin. Vaikka tarina ei ole mikään koko perheen naurupommi, on katsomiskokemus silti vaikuttava ja jokaisen euron arvoinen. Ainoastaan traumasta toipuvan konstaapeli Revon hahmo jää jostain syystä hieman etäisemmäksi, mutta sekään ei haittaa.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat