Kesä

Neuvostorockin syntyvaiheista kertova musiikkielokuva on nostalgisen taiteilijakuvauksensa alla piikikäs satiiri.

28.11.2018 20:43
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 30.11.2018

Venäläisen Kirill Serebrennikovin ohjaama mustavalkoinen Kesä on pinnaltaan hyväntuulinen, tunnelmallinen ja vihaton musiikkielokuva. Rauhanomaisen taiteilijakuvauksen alla piilee kuitenkin satiirisia piikkejä, jotka tekevät elokuvasta ajankohtaisen.

Serebrennikovin elokuva kertoo Zoopark ja Kino -yhtyeiden laulajista Mihail ”Mike” Naumenkosta ja venäläiskorealaisesta Viktor Tsoista, jotka käytännössä synnyttivät neuvostoliittolaisen rock-kulttuurin. Kesä on myös rakkauselokuva, jonka keskellä säteilee kolmiodraaman kolmas osapuoli Natalia Naumenko.

Neuvostoliitossa rock oli vaarallista ja valvottavaa, ja rockin tekijät ja rakastajat yhteiskunnan todellisia riskinottajia ja sivullisia. Serebrennikov jos kuka tuntee itänaapurin taiteilijoiden tekemisiin puuttuvan koneiston. Miljoonarikoksesta syytetty äänekäs Putin-kriitikko on istunut kotiarestissa yli vuoden.

Tuottelias Serebrennikov on ohjannut kuusi pitkää elokuvaa, neljä televisiosarjaa, oopperoita sekä kymmeniä näytelmiä ja saanut lukuisia palkintoja. Kesä on Serebrennikovin uran pehmeimpiä elokuvia, mutta ihme on, että hän sai elokuvan ylipäätään valmiiksi.

Serebrennikov vangittiin ja määrättiin kotiarestiin kesken Kesän kuvausten. Häntä syytetään valtion myöntämien teatteritukien kavaltamisesta, vaikka rahoilla on toteutettu palkittuja produktioita. Tällä hetkellä Serebrennikov ei saa olla yhteydessä ulkomaailmaan, ohjata tai opettaa Moskovan taidekoulussa, jossa hän toimii professorina. Kesän hän sai leikattua kotonaan arestin ehtoja rikkomatta.

Elokuvassa eletään rock-kesää 1981. Siististi pukeutunut nuoriso istuu leningradilaisella klubilla ja naputtaa siivosti jalkaa Zoopark-yhtyeen soittaessa. Yhtäkkiä tyttöjoukon keskeltä nousee esiin kyltti, joka julistaa rakkautta. Konserttia valvova nuorukainen kiirehtii taltuttamaan tunteenpurkauksen: näin villi käytös ei ole soveliasta Brežnevin Neuvostoliitossa.

Zoopark-yhtyeen keulakuva Mike Naumenko (Roman Bilyk) on englantilaista koulua käynyt muusikko, runoilija ja älykkö. Maik on keksinyt venäjänkielisen rockin tutkimalla ja kääntämällä englanninkielisiä rocklyyrikoita venäjäksi. Hänestä tulee lahjakkaan tulokkaan Viktor Tsoin (Teo Yoo) mentori, mutta monenlaiset jännitteet koettelevat miesten ystävyyttä.

Kesä on ollut Venäjällä vuoden kuumimpia ensi-iltoja. Se puhuttelee Moskovan hipstereitä siinä missä nostalgiasta nauttivia entisiä neuvostonuoria. Elokuvan musiikki yhdistää sukupolvia: Kesän soundtrack palkittiin viime keväänä erikoispalkinnolla Cannesissa.

Elokuvaa rytmittävät yllättävät ja taiten toteutetut musikaalityyliset jaksot, jotka laittavat neuvostokansalaiset hoilaamaan läntisiä rock-klassikoita. Elokuvassa kuullaan muun muassa Lou Reedin Perfect Day, Talking Headsin Psycho Killer ja johdinautossa kaikuva Iggy Popin Passenger. Musikaaliupotukset kohottavat staattisena tunnelmoivan elokuvan uudelle tasolle saaden sen vapautuneeseen liikkeeseen.

T-Rexin Children of the Revolution alleviivaa Serebrennikovin elokuvan yhteiskunnallista pohjatekstiä. Marc Bolanin kappaletta on pidetty kritiikkinä kommunismin kanssa leikitelleen John Lennonin suuntaan, mutta lyriikat taipuvat moniin tulkintoihin.

Elokuvan alkukielinen nimi Leto viittaa paitsi kesään myös antiikin mytologioissa esiintyvään äidilliseen jumalattareen. Neuvostoajan suurimmat rock-jumalat Naumenko ja Tsoi tunsivat vetoa samaan naiseen, kauniiseen ja lämpimään Nataliaan (elokuvassa Natasha, Irina Starshenbaum), jonka muistelmiin elokuvan käsikirjoitus perustuu.

Natalia Naumenko tuki ja todisti neuvostorockin syntyä mutta menetti molemmat rakkautensa 1990-luvun alussa. Supertähdeksi noussut Tsoi kuoli auto-onnettomuudessa nukahdettuaan rattiin. Hän oli kuollessaan 28-vuotias. Natalian entinen aviomies, pahasti alkoholisoitunut Naumenko kompuroi itsensä hengiltä 36-vuotiaana vuonna 1991. Samana vuonna kaatui Neuvostoliitto.

 

Kesä -elokuvan traileri

Lisää luettavaa