Tanna

4.8.2016 08:18
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 05.08.2016

Tanna on vuonna 1980 itsenäistyneeseen Vanuatuun kuuluva noin 550 neliömetrin kokoinen saari eteläisellä Tyynellämerellä. Siellä on ollut asutusta jo 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Suuri osa sen 29 000 asukkaasta elää perinteisesti piittaamatta kapteeni Cookista vuonna 1774 alkaneista länsimaalaistamisyrityksistä. Sen asukkaat ovat jakautuneet eri heimoihin ja he seuraavat kulttuuria, uskontoa ja tapoja määrittelevää kastom-oppijärjestelmää. Vuonna 1987 tapahtui jotain, joka muutti perinteistä kastomia, ja se on inspiroinut tämän elokuvan tapahtumia.

Wawa (Marie Wawa) on nuori, aikuistumisen kynnyksellä elävä huoleton teinityttö yakel-heimossa. Perinteiden mukaan häntä odottaa naiminen naapuriheimoon, mutta kaikkien pahaksi onneksi hän on rakastunut heimon päällikön pojanpoikaan Dainiin (Mungau Dain). Dain on jäänyt orvoksi, kun yakeleita vainoavan imedin-heimon soturit tappoivat hänen vanhempansa. Wawan nuorempi sisko Selin (Marceline Rofit) on tottelematon. Niinpä hänen isoisänsä ja heimon shamaani (Albi Nangia) lähtee viemään Selinia tapoja oppimaan Yahulin-tulivuorelle, jolla heidän Henki-Äitinsä asuu.

Pari imedin-soturia lähtee seuraamaan heitä ja hyökkää vuorella isoisän kimppuun. Imedinit uskovat, että shamaani on syyllinen heidän edellisen satonsa epäonnistumiseen. Tapahtumaa sovitellaan peräti neljän heimon kesken ja sovitaan Wawan naittamisesta Imedineille. Tämä ei sovi nuorelle parille, joten Wawa ja Dain karkaavat jättäen heimonsa vaaraan.

Tanna lienee ensimmäinen Suomessa koskaan esitetty fiktioelokuva Vanuatulta. Sinänsä niin sanottuja etnisiä elokuvia meillä on esitetty jo pitkään, ja monet niistä ovat enemmän tai vähemmän kuriositeetteja. Tanna on kaikin tavoin mitä universaalein elokuva. Se kertoo tarinan, joka on tuttu muun muassa Romeosta ja Juliasta, ollen samaan aikaan myös paljon enemmän. Se kertoo ihmisistä, jotka meidän mielestämme ovat alkeellisista ja primitiivistä ihmisistä, mutta jotka silti ovat kuin me kaikki iloineen ja suruineen. Se voisi olla kuin dokumenttielokuva Amazonin intiaaneista, mutta kohoaa korkeampiin sfääreihin elokuva ihmisyydestä.

Elokuvan ohjaajat Martin Butler ja Bentley Dean ovat kumpikin dokumentaristeja. He olivat juuri ennen Tannaa tehneet laajan dokumentin Australian aboriginaaleista, kun he törmäsivät yakelien maailmaan ja tähän tarinaan. Elokuvan näyttelijät ovat kaikki yakeleita tai oman heimonsa edustajia. Imedinien esittäjät ovat tosielämässäkin yakelien kilpailijoita. Päälliköt ovat päälliköitä ja shamaanit shamaaneja. He eivät olleet koskaan näytelleet tai edes nähneet elokuvaa. Lukutaitoisiakaan he eivät ole. Silti he näyttelevät uskomattoman hienosti.

Tanna voitti vuoden 2015 Venezian filmijuhlien International Critics’ Week -palkinnon ja palkinnon parhaasta kuvauksesta. Eikä suotta.

 

Tanna -elokuvan traileri

Lisää luettavaa