Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1

15.11.2010 14:52
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 17.11.2010

Harry Potter valtaa valkokankaat toiseksi viimeistä kertaa. J.K. Rowlingin kirjoittama Kuoleman varjelukset -kirja jaettiin kahtia, mikä oli oikea ratkaisu. Ohjaaja David Yatesillä ja käsikirjoittaja Steve Klovesilla on tällä kertaa huomattavasti enemmän minuutteja käytössään ja mahdollisuus antaa Potter-sarjalle sen ansaitsema lopetus.

Kuoleman varjelukset, osa 1 sijoittuu täysin Tylypahkan ulkopuolelle. Keskiössä ovat Harry (Daniel Radcliffe), Hermione (Emma Watson) ja Ron (Rupert Grint), jotka seikkailevat ympäri Englantia etsimässä hirnyrkkejä. Hirnyrkit sisältävät osan lordi Voldemortin (Ralph Fiennes) sielua ja tuhotakseen Voldemortin täytyy jokainen hirnyrkki tuhota ensin.

Kirjoihin pohjautuvat elokuvat eivät koskaan noudata täysin alkuperäistä tekstiä. Myös Kuoleman varjelukset, osa 1 -elokuvassa hieman oiotaan tapahtumien kulussa. Harry, Hermione ja Ron kyllä suunnittelevat seuraavia siirtojaan, mutta se tuodaan ilmi muutamalla vuorosanalla. Kohtaaminen Oljon kanssa ja oleilu Kalmanhanaukiolla jää vähäiseksi. Suurin puute on kuitenkin Rita Skeeterin (Miranda Richardson) kirjoittaman paljastuskirjan jääminen vähälle huomiolle. Ehkä osuus Dumbledoren (Michael Gambon) menneisyydestä on siirretty toiseen elokuvaan.

Kuoleman varjelukset, osa 1 on synkin Potter-elokuva, mutta etenkin alkupäässä on kepeämpiä sävyjä, kiitos Fred ja George Weasleyn (James ja Oliver Phelps). Georgen korva-vitsi on vain suomennettu typerästi (ja eri tavoin kuin kirjassa) eikä se avaudu katsojille niin hyvin. Grint hoitaa koomisempaa puolta elokuvan loppupuolella Ronin yrittäessä lepytellä Hermionea. Piristävä poikkeus ankeiden Kuolonsyöjien ja kaappareiden joukossa on myös omalaatuinen Luna Lovekiva (Evanna Lynch).

Hahmoista ylitse muiden nousevat Helena Bonham-Carterin Bellatrix Lestrange ja ehkä hieman yllättäen Harryn ”sidekick”, Ron. Bonham-Carter on mielipuolisena Bellatrixinä mainio ja hahmo on tuotu valkokankaalle kirjaversionsa kaltaisena. Vaikka Bellatrixistä ei hahmona pitäisi, on vaikea olla pitämättä Bonham-Carterin Bellatrixistä. Grint taas on ollut hulvaton elokuvasarjan alusta saakka ilmeilyllään. Pääosakolmikosta hän on myös se koomisin hahmo. Nyt Ronista nähdään toisenlainen puoli. Grint on edelleen hulvaton, mutta synkistelevä Ron onnistuu myös hyvin.

Kuoleman varjelukset, osa 1 on toteutettu hyvin, mutta heiluva kamera Kalmanhanaukiolla on hieman kummallinen ratkaisu. Hermionen lukema tarina kolmesta veljeksestä ja Kuolemasta on animoitu, mikä on mielenkiintoinen tapa tuoda tarina osaksi elokuvaa.

Elokuvana Kuoleman varjelukset, osa 1 ei ole eheä kokonaisuus, koska se on nimensä mukaisesti ensimmäinen osa. Elokuvasta tulee kokonainen, kun Kuoleman varjelukset, osa 2 ilmestyy 15. heinäkuuta 2011. Osa 1 tuo katsojan ajantasalle siitä missä nyt mennään ja mitä on tiedossa. Elokuvalla on kuitenkin hyvät puolensa, ja vaikka siinä oiotaankin, pystyy Osa 1 miellyttämään suurinta osaa Harry Potterin ystävistä.

Miia Torro

Tähdet: ★★★★

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1. Harry Potter and the Deathly Hallows, part 1. Englanti / Yhdysvallat 2010. Ohjaus David Yates. Käsikirjoitus Steve Kloves. Pääosissa Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint. Genre Seikkailu / fantasia. Ikäraja K-11. Kesto 2 t 30 min.
Ensi-ilta 17.11. 2010.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 – Traileri
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa