Dvd-arvio: Denis Villeneuven Dyyniä odotellessa voi ikoniseen scifi-maailmaan tutustua muillakin tavoin

Scifi-ikoni Frank Herbert kirjoitti mestarillista avaruussaippuaoopperaansa yhteensä kuusi pääkirjaa ja kahdeksan sivukirjaa. Kirjoissa riittää nopeammallekin lukijalle kahlattavaa pidemmäksi aikaa.

23.10.2020 16:11

David Lynchin visio Frank Herbertin Dyynistä murskattiin studion toimesta 1980-luvulla. Alejandro Jodorowskyn suureellisen huumehoureiset suunnitelmat haudattiin jo 1970-luvulla. Jodorowskyn ponnisteluista syntyi kuitenkin upea Jodorosky’s Dune -niminen dokumenttielokuva vuonna 2013.

Amerikkalainen Sci-Fi Channel (nykyään SyFy) teki Dyynistä kehutun minisarjan vuonna 2000, jota tähdittivät muun muassa William Hurt, Alec Newman ja Saskia Reeves. Aika kuitenkin ajoi pahasti sarjasta ohi.

Vuonna 2003 ilmestyi Sci-Fi Channelin Children of Dune -minisarja. Kolmiosaisen ja kuusituntisen minisarjan käynnistävä ensimmäinen osa käy kakkoskirja Dyynin messiaan pikaisesti läpi. Osassa kerrataan aiemmin tapahtuneet uskonnollis-poliittiset suhmuroinnit, sodat ja murhahankkeet sekä valotetaan Arrakis-planeetan historiaa.

Tässä vaiheessa Dyyni-noviisit pyllähtävät tähtikelkasta ulos. Eli siis pieni varoituksen sana.

Toinen ja kolmas osa keskittyy kolmanteen kirjaan, Children of Duneen, jossa kerrotaan Dyynin valtiaan Paul Atreidesin lasten, Leton ja Ghaminan elämästä raa’an hiekkaplaneetan johtohahmoina. Soppaa sekoittaa Paulin nuorempi sisko Alia, joka janoaa valtaistuinta itselleen.

Ei ole muuten Children of Dunekaan kestänyt aika. Se näyttää päällisin puolin todella halvalta televisiotuotannolta, mutta onneksi näyttelijät pelastavat paljon. Mukana ovat muun muassa James McAvoy, Susan Sarandon, Alec Newman, Julie Cox ja Alice Krige. Minisarja on kuin huonolla tietokoneanimaatiolla tehty halpa teatterisovitus.

Dyyniä voi kutsua hyvillä mielin avaruudessa tapahtuvaksi Game of Throneksi. Tai siis George R.R. Martin on kopioinut Herbertiltä paljon omaan fantasiamaailmaansa. Rakenteeltaan nämä ovat hyvin samankaltaisia poliittisia joka suku nai, salamurhaa ja sotii -saippuaoopperoita.

Game of Thronesin ja scifin ystävät löytävät Children of Dunesta paljon ammennettavaa, mutta niille, jotka eivät Herbertin tuotantoa tunne, tämä voi olla hiukan liian sekava palanen obskuuria televisiohistoriaa. Kyllähän tämän kuitenkin mieluusti katselee pohjamateriaaliksi Denis Villeneuven kaksiosaista Dyyni-elokuvaa odotellessa.

Julkaisulla ei ole lisämateriaalia.

Niko Ikonen

Tähdet ★★★

Lisää luettavaa