Ilmestyskirja. Nyt -sotaelokuvasta oli lähellä tulla täysi katastrofi – syypäänä Marlon Brando

Mestarinäyttelijä ja mestariohjaaja löysivät lopulta yhteisen sävelen.

5.5.2018 09:03

Francis Ford Coppolan sotaelokuva Ilmestyskirja. Nyt on yksi upeimpia sotaelokuvia kautta aikojen. Toisinkin olisi voinut käydä, mutta ohjaaja sai pidettyä homman hallussa.

Yksi pahimpia ongelmia oli elokuvan loppuvaiheissa mukaan tuleva, diivaksikin haukuttu, mutta arvostettu näyttelijä Marlon Brando. Brando saapui kuvauspaikalle ylipainoisena, humalassa, eikä hän ollut lukenut lainkaan elokuvan lähdemateriaalina toimivaa kirjaa Heart of Darkness. Brando ei myöskään ollut lukenut käsikirjoitusta.

Käsikirjoituksen luettuaan Brando kieltäytyi kaiken lisäksi tekemästä elokuvaa. Päivien kiistelyn jälkeen Coppola suostui improvisointiin perustuvaan käsikirjoitukseen.

Ylipainoisuuden Coppola hoiti kuvakulmilla sekä kuvaamalla Brandoa mahdollisimman paljon varjoissa. Tämä osoittautui tietysti oivaksi valinnaksi, sillä se toi hahmoon roppakaupalla mystisyyttä. Kirjaa Coppola puolestaan luki ääneen Brandolle, jotta hän ymmärtäisi, mistä elokuvassa on kyse.

Brandon nerokkuutta kuitenkin osoittaa esimerkiksi se, että hän improvisoi 18 minuutin puheen. Vain kaksi minuuttia siitä päätyi elokuvaan, mutta käsikirjoittaja Meade Robertsin mukaan improvisointi oli suurenmoista.

Brando sanoikin improvisointinsa lopuksi: ”Francis, olen tehnyt kaikkeni. Jos tarvitset enemmän, voit hankkia toisen näyttelijän.”

Lähde: IMDb

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa