Sota apinoiden planeetasta

GENRE , , ENSI-ILTA 12.07.2017 TÄHDET

Sota apinoiden planeetasta on lähes täydellinen päätös yhdelle kaikkien aikojen hienoimmista scifi-trilogioista. Jatkosta tosin huhuillaan jo, joten toivottavasti tätä herkkua riittää vielä jatkossakin.

On vain harvoja trilogioita, jotka pystyvät parantamaan tasoaan elokuva elokuvalta. Ehkäpä mieleen tulevat sellaiset sarjat kuten Nolanin Yön ritarit, Jacksonin Taru sormusten herrasta, Star Warsin alkuperäistrilogia, Pixarin Toy storyt, Kummisedät ja Indiana Jonesit. Mukaan voisi laskea Rakkautta ennen -trilogian sekä vaikkapa Evil Deadit. Paranevatko ne osa osalta? Ehkä eivät, mutta Apinoiden planeetan uudelleenlämmitys pystyy tähän ihmeeseen. Eriskummallista.

Vuoden 2011 Apinoiden planeetan synnyssä esiteltiin Caesar-simpanssi (Andy Serkis), jolle kehittyy hämmästyttävä älykkyys alzheimerin taudin parantamiseen kehitellyn ALZ-112-nimisen kokeilulääkkeen takia. Testilääkkeen seuraava sukupolvi aiheuttaa kuitenkin globaalin pandemian, jonka seurauksesta ihmiskunta kuolee lähestulkoon sukupuuttoon.

Synty sai jatkoa vuonna 2014. Apinoiden planeetan vallankumouksessa Caesar johtaa apinalaumaansa San Franciscon lähettyvillä sijaitsevassa metsässä. Samalla eloonjääneet, apinainflunssalle immuunit ihmiset, yrittävät parhaansa mukaan selviytyä maailmanlopusta. Eikä aikaakaan, kun kaksi hyvin erilaista ja älykästä laumaa päätyvät sotajalalle keskenään.

Sota apinoiden planeetasta alkaa siitä, mihin vallankumous jäi. Sotatila on julistettu apinalauman ja Marlon Brandoa Ilmestyskirja. Nytissä kanavoivan Woody Harrelsonin sotajoukkojen välille. Nyt ratkaistaan tulevaisuuden nokkimisjärjestys.

Ohjaaja Matt Reeves on halunnut nostaa hattua lemppareilleen, niin paljon ulkopuolisia vaikutteita ja kunnianosoituksia leffasta löytyy. Jo aiemmin mainittu Ilmestyskirja. Nyt ja monet muut sotaklassikot sekä kostolänkkärit ja vaikkapa Schindlerin lista nousevat päällimmäisinä mieleen. Sota apinoiden planeetasta käydään todella synkeässä, kolkossa ja kylmässä maailmassa.

Ei kaikki kuitenkaan ole täysin lohdutonta, sillä kaiken pimeyden vastapainona on koskettavaa draamaa, jota syntyy apinoiden välisistä suhteista. Ihmiset ovat tällä kertaa täysin sivuosassa lukuun ottamatta Harrelsonia ja Amiah Millerin esittämää pikkutyttöä. Ihmisyys ja lämpö löytyvät älykkäiden apinoiden joukosta, eivätkä Reevesin nykymaailmaa ja jopa nykypolitiikkaa kanavoivista ihmispaskiaisista, joiden ainoana tehtävänä on esitellä ihmiskunta fasistisena ja tuhovoimaisena tappokoneena.

Sota apinoiden planeetasta on ehkä jopa trilogian paras elokuva. Vertailu ei tosin ole kovin reilua, koska elokuvat ovat temaattisesti niin erilaisia keskenään. Jos aiempien osien animaatio sai katsojat haukkomaan henkeään, niin nyt apinat ovat suorastaan maagisia luomuksia. Sota apinoiden planeetasta on tietokoneanimaatioiltaan suorastaan vallankumouksellinen. Leffa vaatiikin tulla nähdyksi valtavalta valkokankaalta.


YouTube video