Kirja-arvostelu: Viiden tähden katsaus monipuolisen ja unohdetun elokuvantekijän uraan

Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä.

22.3.2020 09:01

On valtavan hienoa ja tärkeää, että nostetaan esiin sellaisia kotimaisia elokuvantekijöitä, jotka ovat jääneet historian kirjojen sivuviitteeksi. Vaikka kotimaisen elokuvan luku on maailman elokuvahistorian aikakirjoissa melko vaatimaton, sillä on kahta suurempi vaikutus meihin suomalaisiin.

Dokumenttielokuvan suuri tuntematon – Katseita Antti Peippoon on toteutettu yhteistyössä Risto Jarva -seuran ja Aalto-yliopiston Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen välillä. Antti Peippo (1934–1989) ei välttämättä sano paljoa, mutta kirjauutuus valottaa kuudentoista kirjoittajan esseiden kautta sitä kuka Peippo oli.

Peippo aloitti uransa kuvataiteilijana, mutta ryhtyi jo varhain Risto Jarvan elokuvien kuvaajaksi. Hän kuvasi muun muassa elokuvat Mies, joka ei osannut sanoa ei (1975) ja Jäniksen vuosi (1977). Myöhemmin Peiposta kehkeytyi arvostettu dokumentaristi, jonka ohjauksiin lukeutui muun muassa Ihmemies (1979), Seinien silmät (1981) ja Sijainen (1989).

Teoksessa Dokumenttielokuvan suuri tuntematon useat kirjoittajat Peter von Baghista lähtien esittävät näkemyksensä Peiposta ja hänen taiteestaan. Oivaltavissa ja syvällisissä artikkeleissa riittää luettavaa, mutta kirja ei ole alkuunkaan raskas. Päinvastoin – vaikka en ole onnistunut näkemään yhtään Peipon dokumenttia, se ei häiritse lukukokemusta.

Kolmeen osaan jaetun kirjan jälkimmäisessä osuudessa paitsi Peipon ystävät, myös Peippo itse pääsee ääneen. Jopa viisi hänen esseetään on julkaistu kirjassa, kuten esimerkiksi kiinnostava analyysi Luis Buñuelista ja surrealismista.

Jesse Raatikainen

★★★★★

Dokumenttielokuvan suuri tuntematon – Katseita Antti Peippoon. Toimittaneet Jouko Aaltonen, Satu Kyösola ja Ville Suhonen. Kustantaja Aalto-yliopisto. 231 sivua.

Lisää luettavaa