Kirja-arvostelu: Elokuvasäätiön historiikki auttaa ymmärtämään mitä elokuvan tekeminen vaatii

Kotimaisen elokuvan lähihistoriaa.

Kirjailijana viime vuosina aktivoitunut toimittaja Kalle Kinnunen kirjoitti kiinnostavan historiikin Suomen elokuvasäätiön 50-vuotisesta taipaleesta. Vuonna 1969 perustetun elokuvasäätiön vaiheet ovat olleet tapahtumarikkaat ja paikoin jopa myrskyisät.

Kohuilta ei ole vältytty, mutta luovat ratkaisut ovat toisinaan vieneet säätiön toimintaa ja koko suomalaista elokuvateollisuutta eteenpäin. Kinnunen kuvaa ja kiteyttää hienosti kirjassaan Elokuvasäätiön tuella, kuinka säätiö on pitkin sen historian jopa määrittänyt kotimaisen elokuvan suunnan tukipäätöksillään ja alati vaihtuvilla rahoitusmalleillaan.

Kinnunen ei ole vain listannut elokuvasäätiön historiaa, vaan ottanut sen haltuun ja paketoinut sen kevyeen muotoon. Luvut etenevät kronologisesti, mutta teemojen käsittelyssä on käytetty tarkkaa harkintaa. Aiheet saavat maininnan silloin kun se tulee luontevasti, eikä kaikkea olla yritetty ripotella sinne tänne.

Kirja antaa äänen elokuvasäätiön toiminnassa mukana olleille. Kiinnostavia näkökulmia antavat muun muassa Jörn Donner, Erkki Astala, Lauri Törhönen ja Irina Krohn, mutta ilman muutamia ulkopuolisia ääniä, kuten Markus Selinin tai Aki Kaurismäen, näkökulma olisi jäänyt yksipuoliseksi. Onhan elokuvasäätiön historia yhtä paljon myös kotimaisen elokuvan historiaa.

Elokuvasäätiön tuella kuvaa myös kiinnostavasti säätiön sisäistä, poliittista vääntöä. Kinnunen tuo hienosti esiin eri osapuolten näkökulmat. Kuvatut episodit tuovat selkeyttä tämän päivän mustavalkoiseen maailmaan, antaen tiettyä mittakaavaa.

Jesse Raatikainen

★★★★

Elokuvasäätiön tuella – Suomalaista elokuvaa tekemässä 1969–2019. Kirjoittanut Kalle Kinnunen. Kustantaja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. 155 sivua.