Kesäkuussa järjestettävät Sodankylän elokuvajuhlat täyttävät 40 vuotta, ja samalla juhlistetaan elokuvan 130-vuotista historiaa. Juhlavuosi näkyy ohjelmistossa, joka nostaa esiin elokuvan yhteisöllisyyden ja taiteenlajin kehityksen.
Festivaalin kuratoitu sarja Sodankylä 40 vuotta – Elokuva 130 vuotta esittelee sekä perustajien elokuvia että elokuvahistorian klassikoita. Mukana ovat muun muassa Aki Kaurismäen Calamari Union (1985), Mika Kaurismäen Rosso (1985) ja Anssi Mänttärin Muuttolinnun aika (1991).
Peter von Baghin dokumenttisarjasta Sodankylä ikuisesti esitetään sen viimeinen osa Valon draama. Lisäksi nähdään Antonio Colantuonin Tämä on Suomi – Maa vailla syntiä (1970), joka tarkastelee suomalaisen kansalliskuvan stereotyyppejä, ja Arnaud Desplechinin elokuvan rakkauskirje Filmlovers! (2019).
Vuoden 1975 elokuvia korostetaan erillisessä kokonaisuudessa, joka on koottu yhteistyössä Summer Film Schoolin (Tšekki), FEMA La Rochellen (Ranska) ja Bergamo Film Meetingin (Italia) kanssa. Sarjassa nähdään muun muassa Margarethe von Trottan ja Volker Schlöndorffin Katharina Blumin menetetty maine, Michelangelo Antonionin Ammatti: Reportteri ja Anja Breienin Aviovaimoja.
Kansainvälisistä vieraista Sodankylässä nähdään muun muassa von Trotta, Chris Petit ja Julien Temple. Festivaalin ohjelmistosta vastaavat Aki ja Mika Kaurismäki sekä taiteellinen johtaja Timo Malmi.
Elokuvajuhlien ohjelma julkaistaan 23.5. ja ohjelmakartta 26.5., jolloin myös sarjakorttien ja erikoisnäytösten liput tulevat myyntiin. Yksittäisten näytösten ennakkolipunmyynti alkaa 28.5. klo 12. Lisätietoa festivaalin kotisivuilta.