Spoilerivaroitus: Mistä Terrence Malickin uudessa elokuvassa oikein on kyse?

3.5.2013 11:00

Marina puolestaan on turhautunut riippuvuussuhteestaan Neiliin ja tuntee ulkoisesta onnesta huolimatta valuvansa hukkaan keskellä ei mitään. Marina hakee ahdistukseensa lohtua, joka tuo kuvioon katolisen papin, Quintanan, mutta tällä on käynnissä oma uskonkriisinsä. Kun Neil ja Marina eivät enää kohtaa toisiaan rakastavaisina ja Marinan oleskelulupa on päättymässä, palaa Marina tyttärineen Ranskaan.

Sattuma tuo Neilin yhteen Janen kanssa, ja Neil nauttii rakkaudesta samasta kulttuurista tulevaan, mutkattomampaan naiseen. Mutta kun Neil kuulee, että Marinalla menee huonosti, hän tuntee vastuuta tämän hyvinvoinnista ja järjestää paluun Yhdysvaltoihin.

Malick kannusti näyttelijöitään olemaan spontaaneja ja avoimia improvisoimaan, jos he tunsivat löytävänsä jotain uutta hahmonsa muutoksessa. Lisäksi hän kannusti heitä etsimään inspiraatiota ja tunnelmia klassisesta taiteesta, kirjoista, musiikista ja elokuvista.

Ben Affleck on tuntenut Malickin vuosia ja on käyttänyt tätä oppi-isänään omien elokuviensa tuotannossa. Hän kertoo Malickin hautoneen To the Wonderin tarinaa yli vuosikymmenen. kuvaa teosta pastissiksi impressionistisista hetkistä. Affleck valmistautui rooliinsa lukemalla Tolstoita, Dostojevskia ja F. Scott Fitzgeraldia ja katsomalla Gary Cooper -elokuvia muodostaakseen To the Wonderin hiljaiseksi keskukseksi kuvailemansa Neil-hahmon. Hän löytää Neilista myös shakespearemaisia ulottuvuuksia, kun hahmon kyvyttömyys päätöksentekoon on koitua hänen tuhokseen, jos hän ei löydä omaa todellista minäänsä.

– Loikkiminen hahmojen elämässä ja rikottu aikajatkumo saa sen tuntumaan ennemmin ihmisen elämän muistelemiselta kuin kirjalliselta elämänkerralta, näyttelijä kuvailee kokemusta.

– Elokuvan teemat käsittelevät ihmisiä muutoksen kourissa. He kamppailevat periaatteittensa ja elämänmuutostensa seurausten kanssa. Neilin on ylitettävä hyvän ja pahan raja, jonka toisella puolella on toiselle ihmiselle aiheutettu tuska ja toisella heistä huolehtimisen tärkeys. Kuinka paljon olet velvollinen toista kohtaan oman itsesi kustannuksella? Entä kuinka paljon itsestään on annettava omien periaatteittensa säilyttämiseksi? Affleck jatkaa.

Erityisen raskaaksi mutta samalla voimaannuttavaksi valmistautumisprosessi kävi Javier Bardemille ja muutamalle muulle henkilölle. Malick pyrki hälventämään toden ja fiktion rajoja heidän kannaltaan viemällä heidät kuvauspaikkana toimineen Bartlesvillen huonompiosaisten luo. Bardem keskusteli oikeiden pappien kanssa, mutta kävi puhumassa muun muassa vankien kanssa ja kuuli mitä häiriinnyttävimpiä elämäntarinoita. Entiset huumeidenkäyttäjät ja kuolemansairaat puhuivat elämästään näyttelijälle, jonka oli tarkoitus esittää tarkoituksensa hukannutta pappia.

Bardemin kommentissa tiivistyy monen näyttelijän mielipide Malickin kanssa työskentelystä:

– Tulee olemaan hankalaa palata vanhaan tavalliseen tapaan työskennellä. Kaaos tuntuu hyvältä, koska silloin tuntee olevansa elossa joka hetki. On kuin löytäisi maailman ja kanssaihmiset ensimmäistä kertaa, koska ei voi tietää mitä seuraavaksi tapahtuu, ja se on kaunista. Siitä näyttelemisessä on kyse.

To the Wonder tulee ensi-iltaan 3.5.2013.

Linkki: Episodin arvio elokuvasta To the Wonder