Stanley Kubrickin valokuvia esillä taidenäyttelyssä Helsingissä

Stanley Kubrickin hämmästyttävä visuaalinen maailma sai alkunsa Look-aikakausilehden sivuilta – mestariohjaajan varhaiset lehtikuvat nähtävillä Valokuvataiteen museo K1:ssä.

23.3.2021 19:01

Näyttävä, unenomainen ja epätavallinen visuaalisuus teki Stanley Kubrickista yhden maailman tunnetuimmista ohjaajista. Kubrickille ominainen tyyli on hyvin nähtävissä hänen suosituimmissa elokuvissaan, kuten Tohtori Outolempi, 2001: Avaruusseikkailu ja Kellopeliappelsiini.

Harva kuitenkaan tietää, että Kubrick aloitti työnsä lehtikuvaajana. Juuri nuo vuodet valokuvauksen parissa auttoivat häntä hiomaan omaa tyyliään ja valmistelivat Kubrickia elokuvaohjaajan uraan. Valokuvataiteen museo K1:ssä avautuva näyttely Kubrickin varhaisvuosien lehtikuvista tarjoaa kurkistuksen paitsi ohjaajan uskomattomaan visuaaliseen maailmaan, myös 1940-luvun sodanjälkeiseen Amerikkaan.

Stanley Kubrick syntyi New Yorkissa vuonna 1928. Koulu ei maistunut Kubrickille, mutta hänellä oli silmää valokuville. Kubrick myi ensimmäisen valokuvansa Look-lehdelle vuonna 1945 ollessaan vasta 17-vuotias. Vuonna 1937 perustettu ja kansainvälisestikin tunnustettu Look-lehti oli yksi sotien jälkeisen kuvajournalismin kultakauden ykkösareenoista. Ostettuaan Kubrickilta jo useita valokuvia lehti otti tämän harjoittelijaksi vuonna 1946. Kubrick oli lehden ylivoimaisesti nuorin valokuvaaja ja Lookin Manhattanin toimitiloista tulikin Kubrickin opinahjo, sen toimittajista ja toisista valokuvaajista hänen opettajiaan ja New Yorkista hänen työkenttänsä.

Lookissa työskennellessään Kubrick hioi rajaamisen, sommittelun ja valaisun taitojaan. Lehdelle työskennellessään hän saattoi myös kokeilla useita eri kuvaustyylejä. Siinä missä Lookin toimittajat suosivat ajan kuvajournalismille tyypillistä selkeää asettelua ja luonnollista valoa, Kubrick jäljitteli ihailemiensa film noir -elokuvien synkkää ja alakuloista tyyliä. Monet Kubrickin varhaisemmista kuvista ennakoivat jo hänen elokuvistaan tuttua kiihkotonta näkemystä elämästä.

Työ Lookissa vuosina 1946–1950 opetti Kubrickin työskentelemään osana työryhmää, tarkkailemaan ihmisten käyttäytymistä ja kertomaan visuaalisesti näyttäviä tarinoita. Näitä taitoja hän hyödynsi pian elokuvantekijänä.

Kubrickin näyttelyn rinnalla nähdään Helsingissä ja New Yorkissa toimivan valokuvaaja ja dokumentaristi Uwa Iduozeen (s. 1987) näyttely Blind spot(s). Valokuvillaan Iduozee pyrkii purkamaan vallitsevia kertomuksia ja kertomaan tarinoita, jotka jäävät valtamedioissa helposti kuulematta. Iduozeen erityisen huomion kohteena on rakenteellinen rasismi ja sen vaikutukset sekä kriisitilanteissa että tavallisessa arjessa.

Näyttelyssä on esillä valokuvia, jotka Iduozee on kuvannut Amerikan Yhdysvalloissa viime vuonna 2020. Vuotta leimasi yhtäältä pandemian aiheuttama katastrofitila ja toisaalta syvällä maan ytimessä vaikuttavat jännitteet, jotka huipentuivat presidentinvaalien lisäksi Black Lives Matter -liikkeen nostattamiin rasisminvastaisiin protesteihin.

18.4.2021 saakka K1:ssä on nähtävissä Vivian Maierin katuvalokuvaukseen keskittyvä näyttely sekä Maria Kapajevan When The World Blows Up, I Hope to Go Down Dancing.

Museo on tiedotteen mukaan huolehtinyt järjestelyistä, jotta vieraileminen olisi vallitsevissa olosuhteissakin turvallista ja miellyttävää. Museo haluaa tarjota mahdollisuuden kulttuurin kokemiseen tarpeellisia rajoituksia noudattaen, tiedotteessa sanotaan.

Museon aukioloajat ovat poikkeuksellisen laajat, ja näyttelytilaan päästetään kerrallaan vain rajoitettu määrä asiakkaita. Museo edellyttää kaikilta yli 12-vuotiailta kasvomaskin käyttöä museon tiloissa. Yleisöopastuksia, tilattuja opastuksia ja pajoja ei toistaiseksi järjestetä.

Stanley Kubrick – valokuvaaja
Uwa Iduozee: Blind spot(s)
30.4.–29.8.2021
Valokuvataiteen museo K1, Kämp Galleria, Mikonkatu 1, Helsinki
Näyttelyt avoinna ma–pe klo 11–20, la–su 11–18

Lisää luettavaa