Tänään tv:ssä: Kymmenen vuotta sitten ilmestyi kotimainen elokuva, josta syntyi ilmiö – perintö jäi valitettavan laihaksi

IMDb-arvosana 5,9.

31.5.2023 05:00

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2013 valmistunut kotimainen elokuva Iron Sky.

Elokuva oli puheenaihe jo ennen ilmestymistään, mutta se ei aivan vastannut sille asetettuja odotuksia.

Iron Skyn maailmassa natsit pakenivat vuonna 1945 kuun pimeälle puolelle. Salaisessa tukikohdassa he valmistelevat paluuta Maahan. Vuonna 2018 he tulevat takaisin.

Iron Sky on paitsi tieteiselokuva myös parodia, ja parodioiden on tarkoitus olla hauskoja. Iron Sky ei ole niin hauska kuin toivoisi.

Parasta siinä on edelleen perusasetelma. Natsien uusi maailmanvalloitus huippuunsa kehitetyn avaruusteknologian avulla on tulossa. Hauskaa ja kekseliästä, mutta itse elokuva ei tuo asetelmaan juurikaan lisää.

Ensimmäinen Iron Sky kuitenkin näyttää todella hyvältä. Se näyttää oikeasti elokuvilta, joita se parodioi. Iron Sky ei näytä miltään halvalta tekeleeltä vaan visuaalisesti komealta elokuvalta, joka täyttää kansainväliset mitat.

Konsepti on siis hillitön, ja visuaalisuus on toteutettu kunnianhimoisesti. Valitettavasti käsikirjoitus ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi hauska.

Esimerkiksi Sarah Palin Yhdysvaltain presidenttinä on hupaisa ajatus, mutta hahmon tekemiset eivät varsinaisesti naurata. Presidenttiä esittävä Stephanie Paul ei onnistu roolissa kovin hyvin, mistä voi tietysti syyttää myös käsikirjoittajia. Christopher Kirby kokee amerikkalaisastronautin roolissa samanlaisen kohtalon. Natsiupseereja esittävät Julia Dietze ja Götz Otto jäävät paremmin mieleen.

Dialogin sijaan hilpeyttä herättävät satunnaiset visuaaliset vitsit, kuten vaikkapa netissä kiertäneen Perikato-leffan kohtauksen muunnelma tai visuaaliset viittaukset Stanley Kubrickin Tohtori Outolempeen.

Iron Skyn perintö jäi valitettavan laihaksi. Elokuvasta ei tullut odotettua kansainvälistä menestystä. Se aiheutti lopulta tuotantoyhtiölle isot tappiot.

Vuonna 2019 ilmestyi jatko-osa Iron Sky: The Coming Race, joka otettiin vielä heikommin vastaan. Elokuvasarjan kolmatta osaa Iron Sky: The Ark kuvattiin Kiinassa ja tuotettiin kiinalaisella rahalla. Sen piti ilmestyä pian kakkososan jälkeen, mutta projekti näyttää hautautuneen kokonaan.

Iron Sky esitetään TV2-kanavalla keskiviikkona 31.05.2023 klo 23.20. Areenassa 30 päivää. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa