Tänään tv:ssä: Onko paras Tuntematon sotilas jätetty paitsioon? Yle esittää suurelokuvan erikoispitkänä versiona

Vuoden 1985 filmatisointi syventää romaanin teemoja.

4.12.2023 05:00

Rauni Mollbergin ohjaama Tuntematon sotilas valmistui 30 vuotta Edvin Laineen ikonisen Väinö Linna -tulkinnan jälkeen. Se on harvemmin tullut televisiosta, toisin kuin itsenäisyyspäivän vakio-ohjelmistoon jo vuosia kuulunut Laineen versio.

Mollbergin elokuvaa oli näyttelijöiden lisäksi tekemässä 5000 avustajaa. Vuoden 1985 suurtuotanto nähdään televisiossa lähes neljätuntisena versiona, joka sisältää alkuperäisestä teatterilevitysleikkauksesta poistettuja kohtauksia.

Linnan, Mollbergin ja Veikko Aaltosen kirjoittama elokuva syventää alkuteoksen humaaneja teemoja. Se myös esittelee romaanissa vilahtaneita mutta filmille aiemmin päätymättömiä hahmoja.

Aika on kasvattanut teoksen arvoa. Mollbergin idea keskittyä sodan mielettömyyteen välittyy vahvasti. Mestariteoksessa on naturalistista voimaa, mitä korostaa taustamusiikin puuttuminen.

Myös näyttelijät säväyttävät. Esimerkiksi Jusseilla palkitut Risto Tuorila Koskelana ja Paavo Liski Rokkana ovat täydellisiä.

Niin ikään Pirkka-Pekka Petelius tuntuu nyt vielä enemmän Hietaselta kuin ensi-illan aikaan, jolloin hän leimautui Velipuolikuun kaltaisten sketsisarjojen virnuilevaksi koomikoksi.

Vuoden 1985  Tuntematon sotilas esitetään TV2-kanavalla maanantaina 4.12.2023 klo 21.30. Areenassa 3.1.2024 saakka. Pistä leffa alta pyörimään.

Arvio: Matti Komulainen

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia