Suomalainen ohjaajamestari oli ristiriitainen hahmo – elämäkertakirja paljastaa piinaavia yksityiskohtia

Rauni Mollbergin elämäntarina on kertomisen arvoinen. Niko Jutila ei ole peitellyt ohjaajan pimeää puolta.

17.2.2023 15:15

Rauni Mollberg (1929–2007) oli suomalaisen elokuvan suurmies, joka saavutti poikkeuksellista menestystä sekä suuren yleisön että kriitikoiden piirissä. Maa on syntinen laulu (1973), Aika hyvä ihmiseksi (1977) ja Tuntematon sotilas (1985) ovat suomalaisen elokuvan kaanoniin hakattuja merkkiteoksia.

Mollberg oli yhtä lailla myös ristiriitainen hahmo. Hauska seuramies ja herkkä taiteilija saattoi muuttua kuvauksissa julmaksi diktaattoriksi, joka piinasi näyttelijöitä ja kuvausryhmän jäseniä toteuttaessaan tinkimätöntä näkemystään.

Mollbergin tytär Eira Mollberg kirjoitti isänsä aiheuttamista lapsuuden traumoista jo viitisentoista vuotta sitten ilmestyneessä kirjassaan. Veikko Aaltosen vuoden 2021 dokumentissa Dinosaurus nostettiin esiin paitsi Mollbergin elokuvia myös kyseenalaisia työtapoja.

Niko Jutilan kirjoittama Molle – Rauni Mollbergin elämä ja elokuvat ei ole kuitenkaan paljastuskirja, vaan pikemminkin perinteinen elämäkertateos, jossa keskitytään Mollbergin tuotantoon ja elämään.

Mollbergin elämäntarina onkin kertomisen arvoinen. Akateemikon arvonimen saanut ohjaaja syntyi vaatimattomissa oloissa Hämeenlinnassa. Pelkän kauppakoulun käynyt rautakaupan harjoittelija innostui runonlausunnasta ja teatterista.

Vuonna 1947 hän pääsi Suomen Teatterikouluun näyttelijäopiskelijaksi mutta siirtyi sittemmin näyttelijästä ohjaajaksi Yleisradion televisioteatteriin. Elokuvien ohjaajana hän ei ollut kiinnostunut teknisestä puolesta vaan keskittyi näyttelijätyöhön ja raa’an naturalistiseen ilmaisuun. Käsivarakamera heilui Mollbergin elokuvissa jo paljon ennen Lars von Trieriä ja dogmaa.

Jutila ei silti ole peitellyt Mollbergin pimeää puolta. Teoksessa kerrotaan piinaavia tarinoita, miten Mollberg vaati autenttisuuden takia elävän vasikan paloittelemista tai puristi pikkulasta varpaasta saadakseen sen itkemään oikeasti. Kirjan päähuomio on kuitenkin Mollbergin mittavassa ja merkittävässä ohjaajanurassa.

Mollberg sai menestystä myös ulkomailla, vaikka varsinaista kaupallista läpimurtoa ei tullutkaan. Jutila kertoo Mollbergin elämästä ja elokuvista asiantuntevasti ja kiinnostavasti, ja hän on haastatellut kirjaa varten lukuisia Mollbergin lähipiiriläisiä ja entisiä kollegoita.

Kirjoittaja arvostaa selvästi ohjaajan elämäntyötä mutta ei nosta Mollbergia turhaan jalustalle. Suomalaisen elokuvan historiasta kiinnostuneille lukijoille tämä erinomainen teos on pakkoluettavaa.

Jussi Huhtala

★★★★

Molle – Rauni Mollbergin elämä ja elokuvat. Kirjoittanut Niko Jutila. Kustantaja WSOY. 512 sivua.

Lisää luettavaa