Kotimaisen kohuelokuvan kulisseista paljastui synkkä salaisuus – Alastonkohtaukset ja ohjaajan sadistinen käytös olivat pääroolin esittäjälle rankka kokemus

IMDb-arvosana 6,1.

25.10.2022 05:00

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1980 valmistunut Milka – elokuva tabuista.

Rauni Mollbergin kolmas näytelmäelokuva pohjautuu hänen esikoiselokuvansa Maa on syntinen laulu (1973) tavoin Timo K. Mukan romaaniin, vuonna 1965 ilmestyneeseen Tabuun.

Elokuva kertoo paitsi tabuista myös tytöstä naiseksi kypsyvästä Milkasta ja Kristus-Perkeleeksi kutsutusta apumiehestä.

Milkassa on Maa on syntinen laulu -elokuvan tapaan shokkipitoista naturalismia mutta myös mietiskelevää ja runollista kuvallisuutta.

Milkan rohkeat alastonkohtaukset aiheuttivat aikoinaan kohua, ja pääosaa esittänyt 16-vuotias Irma Huntus joutui silmätikuksi kotipaikkakunnallaan Kaustisella. Huntus ei ole Milkan jälkeen näytellyt.

Viime vuonna valmistunut Mollbergista kertova dokumentti Dinosaurus toi esiin ohjaajan kyseenalaiset työmetodit, ja siinä käsitellään myös Milkan tuotantoa.

”Karmeat tarinat lapsi- ja amatöörinäyttelijöiden sadistisesta kohtelusta menevät ihon alle: voiko Mollbergin elokuvista enää nauttia?”, Jukka Hätinen pohti.

Nimiroolia esittänyt Huntus kertoi raskaista kokemuksistaan jo aiemmin, vuonna 2001 valmistuneessa dokumentissa Livet en längtan.

Elokuvan ilmestymisen aikoihin vuonna 1980 ei Huntuksen epämiellyttävistä kokemuksista tai ohjaajan kyseenalaisista metodeista julkisesti puhuttu. Milka sai ilmestyessään hyviä arvosteluja, ja ohjaajaa kehuttiin.

Milka ei ole mukaansatempaava eikä helppo elokuva. Se avautuu vasta kun sille antaa aikaa ja tilaisuuden. Se maksaa vaivan. Mollbergin kapea mutta syvä filmi on antoisa. Psykologinen rehellisyys ja muodon balladinomainen upeus korvaavat helpon välittömyyden ja tuoreuden”, kirjoitti Helsingin Sanomien kriitikko Helena Ylänen joulukuussa 1980.

Milka esitetään Yle Teemalla tiistaina 25.10.2022 klo 22.10. Elokuva on katsottavissa Areenassa 22.1.2023 saakka.

Lue myös: Voiko Rauni Mollbergin elokuvista enää nauttia? Dinosaurus-dokumentti esittelee ohjaajan kaksi puolta

Lähteet: Elonet, HS

Lisää luettavaa