Kirja-arvostelu: Ohjaajamestari kertoo tositarinan japanilaisesta sotilaasta, joka luuli taistelevansa toisessa maailmansodassa vielä 29 vuotta sodan päättymisen jälkeen

Ohjaajamestarin esikoisromaani.

26.9.2022 19:30

Juuri 80 vuotta täyttäneen saksalaisohjaaja Werner Herzogin ensimmäinen romaani The Twilight World alkaa kirjoittajansa omakohtaisella kokemuksella. Vuonna 1997 Herzog ohjasi Chushingura-oopperan Tokioon. Hänelle tarjottiin mahdollisuutta tavata Japanin keisari.

Herzog alkoi päivittelemään, ettei tiedä mitä puhuisi keisarin kanssa, ja että tapaaminen sisältäisi pelkkiä tyhjänpäiväisyyksiä. Herzog ei heti ymmärtänyt, mutta japanilaiset tulkitsivat tämän kieltäytymiseksi. Ohjaajalta kysyttiin, että kenet hän haluaisi mieluiten tavata. Vastaus tuli heti: ”Onodan”. Herzog tapasi hänet viikkoa myöhemmin.

The Twilight World kertoo Hiroo Onodan erikoisen tarinan. Hän oli japanilainen sotilas, joka sai toisen maailmansodan loppuvaiheilla, vuonna 1944, käskyn puolustaa sissinä pientä saarta Filippiineillä. Kunniansa tunteva Onoda teki työtä käskettyä. Häntä kiellettiin luopumasta tehtävästä ennen kuin keisarillinen armeija palaa, tai vaihtoehtoisesti kunnes hän saa esimieheltään käskyn.

Valitettavasti Onoda unohdettiin saarelle – ja hän puolusti sitä vielä 29 vuotta toisen maailmansodan jälkeen. Onoda ei saanut mistään tietää sodan päättymisestä. Hän näki sotakoneiden lentävän ja uskoi sodan jatkuvan, vaikka kyseessä oli milloin Korean, milloin Vietnamin sota.

Herzog on hyvä myös romaanikertojana, ja pienen 130-sivuisen kirjan hotkaisee äkkiä. Valitettavasti kirjaa ei näillä näkymin tulla julkaisemaan suomeksi, mutta jos englannin kieli taittuu, niin The Twilight World ei ole vaikeimmasta päästä. Luvut ovat lyhyitä ja ilmavia, jotka kuljettavat lukijaa selkeästi, vuosikymmenissä harppoen.

Jesse Raatikainen

★★★★

The Twilight World. Kirjoittanut Werner Herzog. Kääntänyt englanniksi Michael Hofman. Kustantaja The Bodley Head. 132 sivua.

Lisää luettavaa