Kirja-arvostelu: Samuli Edelmannin uskonveljen kirjoittamassa elämäkerrassa ei keskitytä elokuviin tai musiikkiin

Samuli – pimeydestä valoon (Otava)

Ei enää viiniä Wienissä.

Oli vain ajan kysymys, milloin näyttelijä, muusikko Samuli Edelmannin elämäkerta julkaistaan. Hän on ollut huipulla jo vuosikymmeniä menestyneenä artistina ja näyttelijänä. Harva on päässyt mukaan elokuviin, joita fanitetaan vielä vuosikymmenten päästä, kuten Veturimiehet heiluttaa tai Häjyt. Vielä harvempi on ponnistanut merkittävään rooliin Hollywood-elokuvaan Tom Cruisen rinnalle.

Kirjan näkökulma ei kuitenkaan ole urassa, vaan päihteissä. Kirja lähettää ristiriitaisia signaaleja: kannen perusteella voisi ajatella sen olevan yksi sadoista elämäkerroista, joissa vain lässytetään, kuinka nöyrä julkisuuskuvaansa kontrolloiva ihminen todellisuudessa on.

Edelmannin uskonveljen, Johannes Lahtelan, kirjoittama Samuli – Pimeydestä valoon ottaa toisen lähestymistavan. Siinä käydään läpi Edelmannin päihdehistoria, jonka rinnalla Edelmannin ura kulkee. Elokuviin tai musiikkiin ei juuri paneuduta, vaan kerrotaan alkoholistin tuhoisasta mielenmaisemasta ja uskoon tulemisesta.

Välillä kirja etenee jättäen samanlaisia aukkoja, kuin mitä alkoholistinkin muistiin jää. Se on samalla kirjan vahvuus että heikkous. Kirja on rehellisen oloinen kertomus Edelmannin vaikeuksista, mutta toimii pohjana kauhistelun ja kohuotsikoiden repimiseen – paitsi tietysti lopussa, jolloin Edelmann löytää uskonnon ja sisäisen rauhan.

Jos haluaa tietää mitä kulissien takana tapahtuu, kirja antaa kiinnostavia väläyksiä. Jos haluaa tietää miten Edelmann suhtautuu taiteeseensa ja rooleihinsa, tai käydä läpi hänen uraansa syvemmin, kirja jää ontoksi. On kuitenkin ilo lukea rehellistä puhetta Edelmannin silottelemattomasta puolesta. Julkinen itsereflektio tuntuu olevan harvinaista, varsinkin nykypäivänä, jolloin pyritään näyttämään itsestään vain ne parhaat ja ihanteelliset puolet.

Jesse Raatikainen

★★★

Samuli – Pimeydestä valoon. Kirjoittanut Johannes Lahtela. Kustantaja Otava. 272 sivua.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut