Kirja-arvostelu: Jim Carreyn absurdissa puolielämäkerrassa masturboidaan Carrey-kasvoisille lesbokaksosille ja tarkastellaan suhdetta julkisuuteen

Muistoja ja muita tarinoita

Kokeellinen viiden tähden romaani, joka ei varmasti ole kaikille.

”Sitten Kaufman sihisi Carreyn naamalle, ja hänen hengityksensä haisi niin hirveälle, että Carrey tarttui häntä kurkusta, ja sitten Kaufman (joka oli usein hieman sairaana) sylki räkää itsepuolustukseksi. Hopkins seisoi sängyllä, viskoi heitä kumpaakin katkarapunuudeleilla ja huusi pilkallisesti: ”Olette kurjempia kuin sisilialaiset katulapset!””

Näyttelijä Jim Carreyn ja toimittaja Dana Vachonin kirjaa on helpoin selittää esimerkin kautta. Kyseessä on ”puolielämäkerrallinen romaani”, jolla ei luultavasti ole hirveästi tekemistä todellisten tapahtumien kanssa. Sillä ei kuitenkaan ole mitään väliä, koska lukiessa tuntuu siltä, kuin Carreyn mielenmaisemaan pääsisi sata kertaa paremmin kiinni, kuin muiden isojen nimien tarkasti laskelmoitujen ja suunniteltujen muistelmien kanssa.

Omaelämäkerrat ja muistelmat pönkittävät useimmiten kohteittensa imagoa. Vaikka niissä on ”rajuja paljastuksia”, ne ovat harvemmin mitään todellisuuteen verrattuna. Carreyn kirja on erilainen. Vaikka mukana on paljon asioita, joita ei varmasti ole tapahtunut, pohjavire on todellinen – pettymys siitä, kuinka Oscar-akatemia jätti huomiotta The Truman Show’n ja Tahrattoman mielen mestarisuoritukset, piikittelyä hankalan Batman Forever -kollega Tommy Lee Jonesin suuntaan, tai kapitalismin mielettömyyden tarkastelemista.

Muistoja ja muita tarinoita on häpeilemätön ja rohkea teos, joka saa lukijan puolelleen silkalla absurdiudellaan. Kirjassa Carrey ei peittele suhdettaan julkisuuteen tai Hollywoodiin, eikä edes omaan itseensä: kuinka moni muu tämän kokoluokan tähti uskaltaisi kuvata itseään masturboimassa korealaisille lesbokaksosille, joiden kasvot ovat deepfaken avulla vaihdettu Carreyn omiin kasvoihin? Kirja on mestariteos, jota ei pysty laskemaan käsistään.

Ansioituneesta käännöksestä kiitos kuuluu Kristiina Vaaralle.

Jesse Raatikainen

★★★★★

Muistoja ja muita tarinoita. Kirjoittanut Jim Carrey ja Dana Vachon. Kääntänyt Kristiina Vaara. Kustantaja Bazar. 281 sivua.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut