Herra Popper ja pingviinit

GENRE ENSI-ILTA 29. heinäkuuta TÄHDET

Jim Carrey on komediallisten kulta-aikojensa (Nuija ja tosinuija, Ace Ventura – Lemmikkidekkari) jälkeen tehnyt paremmin onnistuneet roolivalintansa draamojen tai muuten vähemmän naurattavien elokuvien parissa (Tahraton mieli, Numero 23).

Herra Popper ja pingviinit -elokuvassa Carrey jatkaa draamallisia roolejaan, mutta kevyesti komediallisen perhe-elokuvan sisällä.

Kuminaamatempuilla joskus liiaksi pelleillyt näyttelijä on aikuistunut rauhallisemmaksi esiintyjäksi ja tekee pingviinien parissa vakuuttavan suorituksen. Komedia syntyy ilman turhaa puristamista ja draamakohtaukset ovat elokuvan parasta antia.

Carrey esittää herra Popperia, osakkaan paikkaa tavoittelevaa kauppamaakaria, joka saa osakkuuden varmistavaksi tehtäväkseen ostaa viimeinen yksityisomistuksessa oleva tontti Manhattanin Keskuspuistosta.

Lipevä bisnesmies törmää touhottavan Pippi-apurinsa (Ophelia Lovibond) kanssa kuitenkin yllättävän tiukkaan vastarintaan, kun ikääntynyt rouva (Angela Lansbury) ei suostu luopumaan rakkaasta ravintolastaan ilman varmuutta ostajan hyveellisyydestä.

Popperin uran tärkein haaste saa lisää riippakiviä, kun koko ikänsä tutkimusmatkoilla painellut isäukko lähettää pojalleen viimeisen paketin ennen kuolemaansa. Posti tuo steriiliin poikamiesasuntoon elävän pingviinin.

Muutama väärinymmärrys ja kohta pinguja temmeltää asunnossa kuusi. Popper on hermoromahduksen partaalla, mutta onneksi sentään viikonloppulapset viihtyvät uusien tuholaislemmikkien parissa. Ja entiseltä vaimoltakin (Carla Gugino) irtoaa pitkästä aikaa hymynkare Popperin suuntaan.

Harmillisesti elokuvan viihteeksi ei ole riittänyt kaupunkilaismiehen ongelmat tämän muuttaessa asuntoaan pingviineille elinkelpoiseksi. Sen sijaan pingviinejä on inhimillistetty ja kaikille luotu karikatyyrimäinen persoonallisuus. Linnut liikkuvat, ilmeilevät ja toimivat kuin Gremlins-elokuvien riiviöt ikään. Vain puhe puuttuu – onneksi.

Ja koska lastenelokuva ei ilmeisesti voi olla ilman pahista, on eläintarhan lintuvastaavasta tehty pingviinejä himoitseva ilkeä rikollinen. Parempaan lopputulokseen olisi päästy, jos eläintarha olisi ollut neutraalimpi instanssi.

Popperin perhekuviot ja hauska lähtökohta jäätiköiden eläimistä newyorkilaisessa asunnossa toimivat. Komedian hakeminen yliluonnollisista linnuista ei sen sijaan naurata.

Arvio on tehty elokuvan alkuperäisen ääniraidan pohjalta. Lapsiyleisölle elokuva tuodaan myös suomeksi dubattuna. Carreyn äänenä kuullaan Antti L.J. Pääkkönen. Muissa tärkeissä rooleissa kuullaan Katja Aakkulaa ja Mirjami Heikkistä. Dubattujen mainosten perusteella vanhemmille on luvassa taas yksi läsnäolon illuusion murtava lokalisointi, johon liian usein elokuvien tekstityksissäkin sorrutaan.

Jani Svensk

Tähdet: ★★

Herra Popper ja pingviinit – Traileri


Filmtrailer.com