Laajakuvan tiiliskivi Peilin takana – Elokuvan historia(a) 1874–2020 on lähes 600-sivuinen teos, joka nimensä mukaisesti käy läpi elokuvan historiaa vuosi vuodelta. Jokaista vuotta edustaa vaihtuva määrä elokuvia. Kirjan on kirjoittanut Laajakuvan toimitus, joka on valikoinut kirjaan elokuvia laajalla skaalalla.
Kirjan erottaa muista vastaavista se, että siihen on pääasiassa pyritty valitsemaan elokuvia niin sanotun virallisen kaanonin ulkopuolelta. Jo takakannessa annetaan lukijalle lupaus: ”Pakkaus ei sisällä Citizen Kanea. Saattaa sisältää Citizen Toxien”.
Citizen Kane on selkeästi elokuva, joka ansaitsee paikkansa elokuvahistorian kaanonissa. Peilin takananostaa esiin sellaisia elokuvia, joita ei syystä tai toisesta ole arvostettu niin korkealle. Kirjan sivuilla sulassa sovussa ovat esimerkiksi Pekka, Pätkä ja Porno Holocaust, sekä Gayniggers From Outer Space ja Spede.
Sen sijaan peilin taakse on lipsahtanut myös paljon elokuvia peilin edestä, mikä hieman sotii kirjan tarjoamaa mielikuvaa vastaan. Voiko Amadeusta, Kieslowskin väritrilogiaa tai La La Landia kutsua kaanoniin kuulumattomiksi? Ja toisaalta onko esimerkiksi Guardians of the Galaxyn tai Kaksipäisen kotkan varjossakaltaisen elokuvien paikka edes varjokaanonissa?
Johdannossa selvennetään, että mukana on valikoidusti myös yleisesti arvostettuja elokuvia. Jokaisesta elokuvasta kirjoitetaan lyhyesti ja kreditoidusti perusteleva esittely, ja niihin on yritetty saada tuoretta näkökulmaa. Monessa tapauksessa se onnistuukin, vaikka keskimääräinen merkkimäärä per elokuva ei ole suuri.
Listojen rakastajille tällainen kirja on tervetullut. Ongelma listojen tekemisessä on tosin se, että niiden tekemisen lopettaminen on vaikeaa. Myös Peilin takana olisi nähdäkseni hyötynyt siitä, että elokuvia olisi tarkemmin rajattu. Mutta mitä sitten, mielummin överit kuin vajarit.
Jesse Raatikainen
★★★★
Peilin takana – Elokuvan historia(a) 1874–2020. Toimittanut Mikko Lamberg. Kustantaja Laajakuva. 600 sivua.