Kirja-arvostelu: Antti Holman kärsimykset naurattavat ääneen

Kaikki elämästä(ni) (Otava)

Yksi kotimaisen kirjallisuuden vuoden kohokohdista.

Oli jännittävää tarttua näyttelijä–kirjailija Antti Holman toiseen romaaniin. Räävitön esikoinen, Järjestäjä (2014) oli vaikuttava debyytti. Seuraavaa romaania jouduimme odottamaan kuusi vuotta, mikä tuntui ikuisuudelta. Toki välissä on julkaistu pari runoteosta, mutta se ei ole sama asia.

Montaa sormea en voi nostaa laskiessani kirjoja, jotka ovat saaneet nauramaan ääneen useammin kuin kerran. Kaikki elämästä(ni) kuuluu siihen joukkoon.

Moni on nähnyt kirjan jonkinlaisena parina Holman ilmiöksi nousseelle Auta Antti! -podcastille. Vaikka yhtäläisyyksiä aiheiden puolesta onkin, en lähtisi vertaamaan podcastia ja romaania keskenään.

Päähenkilönä toki on versio Antti Holmasta. Myös Järjestäjän päähenkilö on kulkenut joitakin samoja polkuja kuin Holma itse, mutta uusi romaani on suoremmin autofiktiivinen. Ei kuitenkaan vakavamielinen sellainen.

Enkä tarkoita sitä, ettei kirja itsessään olisi vakavasti kirjoitettu – päinvastoin. Holman kirjalliset kyvyt ovat ilmeisiä, ja hän voisi luultavasti kirjoittaa mielenkiintoisesti mistä aiheesta tahansa.

Hän ei kuitenkaan ota vakavamielisesti itseään, kirjoittaessaan itsensä kaltaisesta hahmosta. Holma uskaltaa olla itseironinen tavalla, johon esimerkiksi Knausgård ei Taisteluissaan pysty.

Kaikki elämästä(ni) on rehellinen ja paljas romaani. Sinänsä aihio ei ole erityisen kekseliäs: kirjailijalla on paha writer’s block, ja päättää kirjoittaa omasta elämästään. Päähenkilö on se, joka suurta yleisöä kiinnostaa, eli eräänlainen versio miehestä nimeltä Antti Holma. Siinä ei ole mitään väärää, kun sen tekee hyvin.

Kirja koostuu muun muassa häpeän, seksin, työn ja suomalaisuuden tarkastelusta. Holma on onnistunut käsittelemään aiheita terävästi, hauskasti ja tuoreella, omaperäisellä näkökulmalla. Holma laittaa itsensä rohkeasti likoon ilman vahvaa filtteriä. Ja saa samalla lukijat janoamaan lisää, halusi hän sitä tai ei.

Luultavasti ei.

Jesse Raatikainen

★★★★★

Kaikki elämästä(ni). Kirjoittanut Antti Holma. Kustantaja Otava. 235 sivua.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut