Kirja-arvostelu: Viiden tähden tutkielma legendasta, joka eli, nai ja kuoli

Mission: Jörnpossible.

Kirjailija Kai Ekholm onnistui mahdottomalta tuntuvassa tehtävässä. Hän otti haltuun kirjailija-ohjaaja-tuottaja Jörn Donnerin (1933–2020) ja analysoi hänen teoksiaan ja henkilöään poikkeuksellisen huolellisesti ja tarkasti.

Vaikka Ekholm tuntui toisinaan kirjoittavan teostaan Jörn Donner, kuinka te kehtaatte ihailevien lasien läpi, se ei sorru varauksettomaan henkilöpalvontaan, saati ole mikään fanikirja. Taustalla on satoja työtunteja, joista tuskin olisi ollut vastaavaa hyötyä ilman kymmenien vuosien taustatietoa. Ekholm tuntee kohteensa, luultavasti niin hyvin kuin Donnerin voi tuntea.

Kirjassa paneudutaan aikakausiin ja yksityiskohtiin, jotka eivät ole olleet niin vahvasti esillä Donnerista puhuttaessa. Ekholm paneutuu Donnerin nuoruuteen, siviilipalvelusaikoihin, toimittajavuosiin, kirjallisiin hengentuotteisiin, sekä poliittiseen uraan. Myös Donnerin elokuvia käsitellään, joskin mahdollisesti hieman suppeammin.

Tärkeintä kirjassa ei kuitenkaan ole Donnerin eri roolien tutkiminen, vaan Donnerin töiden liittäminen suomalaiseen kulttuurikaanoniin. Ja koska teoksessa ei pelkästään tutkita aihettaan, vaan myös analysoidaan sitä melko vapaastikin, kirja saa siitä hyvästä tilaa hengittää.

Moni on muodostanut mielipiteensä Donnerista pelkästään median heijastamien perhesuhteiden kautta. Jörn Donner, kuinka te kehtaatte kaivaa rikkaruohoja syvemmälle keskittyessä hänen ammatilliseen osaamiseensa ja julkiseen persoonaansa. Jos jostakin meidän yhteiskuntaamme jää jälki, niin ennen kaikkea nimenomaan niistä.

Donnerin persoonan sivuuttaminen olisi hänen tapauksessaan vaikeaa, eikä varmasti kovin antoisaakaan. Fokus on työssä ja kaikessa siinä mikä muovasi Jörn Donnerista miehen, jona hän eli, nai ja kuoli.

Jesse Raatikainen

★★★★★

Jörn Donner, kuinka te kehtaatte. Kirjoittanut Kai Ekholm. Kustantaja Docendo. 387 sivua.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut