Elokuvalegenda Jörn Donner on kuollut – Poikkeuksellinen ura vailla vertaa

Episodi ottaa osaa läheisille.

30.1.2020 16:46

Ohjaaja- ja tuottajalegenda Jörn Donner on kuollut 86-vuotiaana. Uutisesta kertoi muun muassa Helsingin Sanomat. Donner kuoli pitkäaikaiseen keuhkosairauteen.

Donner on kotimaisen kulttuurin monitoimimies. Hän oli perustamassa Kansallista audiovisuaalista arkistoa, istunut kolmesti Suomen elokuvasäätiön hallituksen puheenjohtajana, kerran Ruotsin elokuvasäätiön toimitusjohtajana, tuottanut lukuisia elokuvia, toiminut kirjailijana ja toimittajana, poliitikkona sekä kriitikkona.

Vuonna 1963 Donner palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla vuoden parhaasta esikoisohjauksesta elokuvasta Syyskuinen sunnuntai. Donner on ainoa suomalainen, joka on käynyt noutamassa Oscar-patsaan. Hän oli ainoa, joka suostui tuottamaan Ingmar Bergmanin klassikkoelokuvan Fannyn ja Alexanderin (1982). Kun elokuva palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla, Donner nouti palkinnon Bergmanin vaimon kanssa.

Donnerin tunnetuimpiin ohjauksiin lukeutuu Mustaa valkoisella, Naisenkuvia, Miestä ei voi raiskata, Kuulustelu, sekä kulttidokumentti Perkele! Kuvia Suomesta. Esikoisteoksensa kirjallisuuden parissa hän kirjoitti vain 18-vuotiaana. Donnerin viimeiseksi kirjaksi jäi viime vuonna julkaistu Suomi/Finland II – Viimeinen taisto. Hän kirjoitti uransa aikana yli 50 kirjaa. Donner voitti Finlandia-palkinnon vuonna 1985 teoksellaan Isä ja poika.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia