Suomen elokuvasäätiön historia pistetään yksiin kansiin

Lokakuussa ilmestyvässä kirjassa haastatellaan kymmeniä suomalaisen elokuvan merkkitekijöitä.

Elokuvatoimittaja ja kirjailija Kalle Kinnusen kirjoittama Elokuvasäätiön tuella – suomalaista elokuvaa tekemässä 1969–2019 avaa suomalaisen elokuva-alan polveilevaa historiaa.

Kun suomalaisen elokuvan tärkein rahoittaja Suomen elokuvasäätiö perustettiin vuoden 1969 lopulla, valtiovalta otti voimakkaasti kantaa: elokuva ei ollut enää vain hupia ja verotuksen kohde, vaan taidetta ja kulttuuria, jota piti tukea julkisin varoin.

Säätiö on elokuvan monimuotoisuutta edistävä mahdollistaja ja taiteenalaa yhdistävä voima, mutta historialtaan se on ollut myös kiistelty laitos, politiikan pelinappula, pelättykin portinvartija ja joskus riitaisan kentän ukkosenjohdatin.

Elokuvasäätiön tuella – suomalaista elokuvaa tekemässä 1969–2019 käsittelee suomalaisen elokuva-alan polveilevaa historiaa ja tekemisen kehitystä Suomen elokuvasäätiön näköalapaikalta.

Kokemuksistaan ja näkemyksistään kertovat kymmenet haastatellut tekijät ja asiantuntijat Jörn Donnerista ja Aki Kaurismäestä Markus Seliniin ja Miia Haavistoon.

Lokakuussa ilmestyvän kirjan julkaisee Suomalaisen kirjallisuuden seura yhdessä Suomen elokuvasäätiön kanssa.